El dilluns passat es van reunir a Brussel·les 13 regions europees per signar un acord de col·laboració que permetrà posar en marxa una aliança per impulsar la indústria dels semiconductors. L’objectiu és buscar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors a Europa. En aquest sentit, es vol provocar la cooperació entre les regions i establir intercanvis de coneixements i bones pràctiques.
Catalunya lidera una aliança clau pel futur dels semiconductors i que inclou a Bavaria i Saxònia d’Alemanya. Àustria està representada per Caríntia i Estíria. Per la seva banda, França aporta Provença, Alps i Costa Blava. En el cas de Països Baixos, les regions participants són Brabant del Nord i Overijssel. A més, l’aliança també inclou el País Basc; Flandes, de Bèlgica i Piemont d’Itàlia. Finalment, Portugal està representada per Aveir–Regio del Centre i la República Txeca per Moràvia.
Semiconductors, una indústria de proximitat
L’objectiu d’aquesta unió és apostar per la recerca i la innovació per al desenvolupament de noves tecnologies. A més, es vol investigar en noves aplicacions del sector del xip. Tot això busca promoure la transferència tecnològica entre els socis i la posada al mercat d’aquests avenços. La voluntat és que Europa estigui millor preparada per qualsevol crisi de xips o de subministraments que puguin haver-hi en un futur.
El director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina va representar a Catalunya en la signatura d’aquesta aliança que també treballarà per impulsar el talent local i millorar els centres de formació d’aquest àmbit. Per això, es buscarà acords transregionals per aconseguir la col·laboració i el treball conjunt entre els diferents clústers dels territoris participants.
A partir de la firma de l’acord, el grup iniciarà un procés de treball per establir les bases de governança. En aquest sentit, s’estudiarà el posicionament de les diferents regions europees en l’àmbit dels semiconductors. L’objectiu final és que la Unió Europea representi el 20% de tot el mercat global de semiconductors a partir de l’any 2030. Per obtenir-ho, es preveu una inversió con-junta de 43.000 milions d’euros.
86 empreses a Catalunya amb una facturació de 160 milions d’euros
Segons els últims estudis d’ACCIÓ, actualment hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors a Catalunya. Això representa gairebé 160 milions d’euros de facturació. A més, aquestes empreses donen treball a 700 persones, que se sumen als 3.700 investigadors amb projectes de recerca. A més, la Generalitat està treballant a través d’ACCIÓ amb una cartera de 22 potencials projectes d’inversió estrangera a Catalunya d’empreses multinacionals d’aquest sector. Això significaria una inversió superior als 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 llocs de treball.