Ideaded superconductors
L’empresa catalana Ideaded ja té tot preparat per inaugurar a principis de 2023 la sala blanca de semiconductors privada més gran del sud d’Europa. En aquest cas, una sala blanca és un espai dissenyat específicament per obtenir baixos nivells de contaminació que afavoreixen la fabricació de xips. Les noves instal·lacions estaran destinades al desenvolupament, les proves i la producció en sèries curtes de microxips. En total, es calcula que la nova planta pugui produir de 5 a 20 milions d’unitats cada any.

La nova inversió, que puja als 12 milions d’euros, permetrà la contractació de més de 100 treballadors altament qualificats, especialment enginyers. En una segona fase, Ideaded preveu ampliar les instal·lacions fins als 2.500 metres quadrats. Per tant, un cop acabada aquesta ampliació, les noves instal·lacions podrien arribar als 200 milions d’inversió i la creació de 500 nous llocs de treball.

Un crèdit de 6 milions d’euros i una ajuda de 217.488 euros

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va voler donar suport a la presentació del projecte, on el Govern, a través Avançsa i l’Intitut Català de Finances, atorgarà un crèdit de 6 milions d’euros. A més, donarà una ajuda directa de 217.488 euros. “Aquest projecte reforça el potencial i la competitivitat de Catalunya i permet continuar treballant intensament per jugar un paper protagonista en el lideratge del projecte de xip europeu”, va assegurar Aragonès.

En la presentació també van estar presents el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas. Tots dos van certificar la importància estratègica d’aquest magne projecte. “Som un Govern emprenedor. Conjuntament amb el sector privat, volem liderar la transformació del model productiu. D’aquesta forma, la nostra finalitat és coliderar projectes industrials i ajudar a les empreses a poder créixer i desenvolupar-se”, va assegurar Torrent.

Ideaded, xips per les telecomunicacions, el “retail” o l’automoció

Ideaded va començar la recerca i desenvolupament dels seus propis xips l’any 2015. La seva gran innovació és que no utilitzen silici per la creació d’aquests microxips, sinó altres materials orgànics. Això els permet abaratir els costos i ser més competitius. En un món on la manca d’aquest tipus de xips ha frenat indústries com la de l’automoció, la nova planta és una gran notícia per Catalunya.

La companyia actualment se centra en el desenvolupament de xips per a la internet de les coses. Els seus clients van des de sectors com les telecomunicacions, al “retail” o l’automoció. “Catalunya ho té tot per jugar un rol de lideratge amb el sector dels semiconductors. El nostre objectiu és construir una de les economies més industrials d’Europa, una moderna, avançada i plenament digitalitzada”, va afirmar Aragonès.

La nova sala blanca s’uneix a les instal·lacions d’Ideaded a Viladecans. En total, són uns 7.000 metres quadrats de superfície, amb espai per la producció i fabricació, així com per oficines. L’empresa va ser creada en 2015 i va comprar les instal·lacions a Viladecans a 2021. Indeaded té uns 30 treballadors, un 90% dels quals compta amb un doctorat.