Consorci de Formació Professional d'Automoció

exportacions catalanes
Les exportacions de les empreses catalanes no deixen de créixer i es consoliden com el principal motor de dinamització de l’economia. Segons les previsions d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, aquest 2022 han aconseguit la xifra més alta de la seva història amb un total de 93.500 milions d’euros. Això vol dir un creixement del 16% respecte a l’any 2021.

Aquesta xifra és especialment rellevant si tenim en compte que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa el creixement global en un 3,5%. Això vol dir que les empreses catalanes han assolit superar la mitjana mundial en 15 punts i demostren la vitalitat de Catalunya com a país exportador. Les dades de tancament d’any no seran oficials fins a mitjan febrer, però no variaran gaire de les xifres presentades.

Les exportacions catalanes equivalen al 33% del PIB

Actualment, les vendes a l’exterior equivalen al 33% del PIB català, una ràtio molt superior a països de dimensió similar con Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia. “És la punta de llança de la nostra economia, un dels trets que ens defineixen com a país i una de les grans fortaleses del teixit productiu”, assegura Roger Torrent, conseller d’empresa i Treball.

En aquest sentit, les dades mostren com el creixement ha sigut constant. En els últims deu anys, les exportacions catalanes han crescut any rere any, excepte en 2020 per raons òbvies (la pandèmia). El percentatge acumulat des de 2012 és d’un 59%. “Les empreses catalanes estan plenament inserides als fluxos de comerç internacional”, va ressaltar Torrent.

Tanmateix, encara hi ha grans reptes a mitjà termini per consolidar aquest creixement. “Ens trobem en un context de redefinició de l’ordre internacional amb un món cada vegada més polaritzat. El comerç exterior ja es fa servir com a estratègia geopolítica. Per això, hem de diversificar o escurçar les cadenes de valor globals per fer-les més resilients i segures”, va indicar el conseller d’Empresa.

Barcelona, capital mundial en inversions estrangeres

Per la seva banda, aquest 2022 Barcelona ha captat inversions estrangeres a la ciutat per un valor de 395 milions d’euros. Aquesta fita ha fet que es generin 487 llocs de treball directe. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, la capital catalana ha atret 28 dels 116 projectes de l’exterior que van aterrar a l’estat espanyol.

El Regne Unit és el país que més projectes ha implantat a la capital catalana. Tanmateix, tres de cada cinc noves empreses o aterratges empresarials han arribat de fora de la Unió Europea. Destaquen països com Argentina o Singapur.

Si parlem de sectors, un 36% de les inversions han arribat en l’àmbit tecnològic. El segueixen transport i logística, hostaleria, turisme i oci. I les previsions per 2023 són encara més bones, ja que n’hi ha registrats 48 nous projectes, sis dels quals estan en fase d’aterratge. La majoria són del sector tecnològic i de la comunicació.