Consorci de Formació Professional d'Automoció

tecnòlegs logística

Un “tecnòleg” és una persona versada en tecnologia. En l’era de la indústria 4.0 aquests perfils són més requerits que mai. L’anàlisi de dades, la ciberseguretat, el desenvolupament de software, l’automatització, la digitalització, la connectivitat, tots aquests nous processos necessiten perfils molt especialitzats. I si parlem de la logística, un sector tradicionalment allunyat de tot procés digital, la nova demanda dels anomenats “tecnòlegs” es multiplica exponencialment.

En els últims anys, l’alta demanda d’aquests perfils ha fet que es disparin els sous per retenir el talent. Tant és així que es comença a parlar d’una guerra d’ofertes salarials. Les empreses competeixen entre elles per atraure els millors tecnòlegs. “La digitalització és el futur. Els professionals dedicats a l’enginyeria i el desenvolupament de software per donar serveis a la logística seran els millor remunerats en el mercat laboral”, assegura Maria Luz Pomares, directora de Talent de ADL Logística.

La lluita per atraure i retenir el talent del tecnòleg

Aquest increment del valor del treballador es nota des del principi. Les institucions formatives, per exemple, noten la creixent demanda d’aquests perfils per part d’empreses. Els alumnes entren sense experiència al mercat laboral amb les portes obertes. Segons Àngel Sandoval, cofundador d’Upgrade Hub, “els tecnòlegs passen de guanyar 20.000 euros a l’any al sortir dels campus a 50.000 en menys de dos anys“.

Això fa que en el món logístic existeixi “una lluita per aquests perfils”. Actualment, és un sector amb molt moviment. Els treballadors volen millorar les seves condicions de treball i les empreses volen atreure talent com poden, així que no tenen més remei que adaptar-se a les seves demandes. La retenció de talent és un element central en l’estratègia de les empreses. “Els treballadors veuen que quan fa sis mesos que treballen a una empresa poden fer el salt. Això genera molts moviments per les ofertes salarials que no paren de pujar”, assegura Sandoval.

“En el futur serà molt més important el talent que el capital”

En l’era del big data i la intel·ligència artificial, el talent és la nova gallina dels ous d’or. “En un futur pròxim, serà molt més crucial el talent que el capital. Per aquest motiu ha començat una lluita acarnissada per atreure aquest talent”, afirma Gabino Diego, conseller delegat del Fòrum de Logística.

El problema és que no hi ha prou tecnòlegs ben preparats per assumir les responsabilitats requerides per les empreses. Això està canviant amb la irrupció de les coding schools o escoles de tecnologia. Aquests centres educatius estan basats en el model bootcamp, jornades intenses de treball de nou o deu setmanes en un context pràctic i de contacte directe amb l’entorn laboral. “Parlant amb amics del sector TIC, em parlaven de la dificultat de trobar professional quan les taxes d’atur eren brutals. Això em va inspirar per fundar Upgrade Hub“, comenta Sandoval.

El 55% de les empreses diu experimentar dificultats per reclutar bons tecnòlegs

Segons l’associació empresarial Business Europe, el 55% de les empreses van experimentar dificultats a l’hora de reclutar aquests perfils en 2019. I la demanda no ha deixat de créixer i més en sectors com la logística. Les empreses estan prenent el control de la seva transformació digital ara i han de reforçar les seves àrees de tecnologia. Això provoca que vagin enrere per atraure els tecnòlegs respecte a altres sectors en teoria més tecnològics.

Un altre dels problemes de la logística és la seva percepció social. És una qüestió històrica. S’associa als transports i els magatzems, però actualment és un dels sectors que més tecnologia necessita i consumeix.0 “Tenim poc glamur, a pesar de les grans possibilitats intrínseques de les empreses”, assegura Marta Serrano,, directora del grau en Transport o Logística de la Universitat Camilo José Cela (UCJC).

Això està canviant a poc a poc. Però s’ha de generar una millor visibilitat de les oportunitats que ofereix pels tecnòlegs i de les grans condicions laborals que poden oferir. I no només en salaris més competitius, sinó en els anomenats “salaris emocionals”, que milloren les condicions globals del treballador. En aquest sentit, existeix una gran diferència entre les grans empreses i les pimes.