Consorci de Formació Professional d'Automoció

startups catalanes

Catalunya s’ha convertit en un dels epicentres europeus de creació d’empreses emergents. Les denominades “startups” no deixen de créixer i l’any 2022 es en van comptabilitzar 2.022, un 6,3% més que l’any anterior. El volum d’inversió en empreses emergents també ha batut rècords arribant als 1.653 milions d’euros, un 4,3% més que l’any 2021. Això demostra la capacitat d’atracció d’aquestes empreses pels inversors.

ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, ha presentat un informe que recull l’evolució d’aquestes empreses emergents i que demostra la bona salut del sector. “Hem superat per primer cop les 2.000 startups i som el primer hub del sud d’Europa i el cinquè de tot el continent. Gaudim d’un ecosistema ric no només en quantitat, sinó en qualitat”, va assegurar Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball.

Barcelona, ciutat europea de startups

De fet, el nombre d’empreses emergents catalanes ha crescut de manera ininterrompuda duplicant les seves xifres d’ençà que es comptabilitzen aquestes dades, ara fa sis anys. En aquest sentit, el 59% de totes aquestes startups es van fundar els darrers cinc anys. En tot el conjunt europeu, només París, Berlín, Estocolm i Amsterdam presenten millors xifres.

L’informe apunta que aquestes empreses facturen un total de 1.720 milions d’euros i donen feina a més de 19.100 persones. “Aquest estudi és un indicador que demostra el potencial que tenen aquesta mena d’empreses a Catalunya i l’interès que desperten per als inversors. Tot això dibuixa un magnífic futur pels pròxims anys”, va assegurar Albert Castellanos, conseller delegat d’ACCIÓ.

Un 23% dels treballadors son estangers

En els darrers anys, les startups han guanyat una nova dimensió. Fins a un 24% d’aquestes empreses tenen més de 10 treballadors en plantilla, el que demostra el creixement exponencial d’aquest tipus d’empreses. Per exemple, el percentatge només era del 13% el 2019, just abans de la pandèmia. Respecte als treballadors, un 23% són estrangers. “Aquest fet és clau per entendre l’ADN de l’ecosistema tecnològic. El millor talent vol venir a Barcelona a crear i fer créixer els seus projectes empresarials”, assegura Castellanos.

En aquest sentit, Barcelona és la segona ciutat europea que més talent atrau, només darrere de Berlín. La majoria de treballadors estrangers ho fan en els àmbits de la tecnologia, les vendes i la gestió estratègica. Per aquest motiu, no és estrany comprovar com el 67% de les empreses emergents catalanes compten amb clients estrangers i representa el 44% de la seva facturació mitjana.

Intel·ligència artificial, big data i edge computing

Des d’un punt de vista tecnològic, aquestes empreses estan molt preparades pels nous reptes i avenços. El 33% treballa amb la intel·ligència artificial i el big data. A més, l’11,5% ho fan amb el cloud i l’edge computing. L’automatització, l’internet de les coses, els serveis sensorials, la connectivitat, el digital Health i la realitat augmentada i virtual són alguns dels altres punts d’interès d’aquestes empreses.

Aquestes empreses emergents també són un eix important dins de la transformació tecnològica i digital que vivim ara. En total, el 76% treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0 i l’entrada en els valors de la indústria 4.0. Per exemple, l’estudi conclou que gairebé la meitat d’aquestes empreses reinverteixen la meitat dels seus ingressos en recerca i desenvolupament (R+D).

Els sectors preferits: salut, TIC, alimentació i finances

Per aquest motiu, la meitat de les startups té alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. En aquesta nova realitat, el talent té més valor que la inversió. “En la nova economia del coneixement és imprescindible protegir i fer valdre el que fas. Les teves idees són l’actiu intangible de la teva empresa i garanteixen la teva competitivitat”, va concloure Castellanos.

Per acabar, l’informe també descompon aquestes empreses per sectors. D’aquesta forma, el 16% de les startups es dediquen a la salut. En total, un 16% de les 2.000 empreses tracten temes de digital Health. Després estarien els serveis empresarials, el software, les TIC, el mòbil, l’alimentació i les finances. “Tenim un ecosistema que crea llocs de treball de qualitat, que ens internacionalitza”, va afegir Torrent.

Podeu llegir l’informe sencer aquí.