La indústria 4.0 és el present de la nova economia i l’automatització dels processos el seu cavall fort. Wetron, una empresa catalana fundada en 1991 s’ha erigit en líder mundial en aquest sector. Desenvolupen, dissenyen i implementen sistemes i solucions d’automatització i control. I ho fan molt bé. Tant és així, que són els responsables de modernitzar en els últims anys les fàbriques de marques importants de l’automoció com Nissan, Volkswagen, SEAT, Ford o Mercedes.
Quan Volkswagen volia traslladar Seat de la Zona Franca a Martorell, van buscar un soci per crear des de zero les noves instal·lacions industrials. L’eficàcia i solvència de Wetron els van convèncer i junts van trobar noves solucions per adaptar-se als nous temps. 30 anys després, són un referent mundial i ara han creat l‘empresa Wecobots on despleguen el futur de la indústria 4.0 amb robots col·laboratius
Una empresa familiar amb molta ambició
Amb una facturació anual de més de 10 milions d’euros, el seu lideratge els ha portat a mercats com Brasil, Mèxic o els Estats Units i des de l’automoció han fet el salt a altres sectors. “Nosaltres fem les màquines i instal·lacions per fer els cotxes. Aquesta experiència i coneixement és el que ens ha permès continuar i expandir-nos a altres sectors. Ens mires com els experts i consultors”, diu Pere Vallès, fundador i responsable de Wetron amb el seu pare.
Començar a treballar amb Volkswagen els va obrir la porta d’Alemanya i això els va fer conèixer de primera mà les més noves innovacions dins dels processos d’industrialització. “A Catalunya fa cinc anys que es parla de la indústria 4.0. Tanmateix, a Alemanya, Japó o els Estats Units fa més de quinze anys”, afirma Vallès, que volia crear amb Wetron una empresa que s’avancés als temps i ajudés a altres empreses a adaptar-se millor als reptes del futur.
“Cada vegada que entreguen un projecte és un examen”
El problema d’avançar-se als temps és que no pots relaxar-te mai. Sempre és un examen i has d’estar molt atent a totes les innovacions i nous paradigmes del sector. “Malgrat que tenim un bon nom, ens l’hem guanyat i se’ns reconeix, cada vegada que entreguem un projecte és un examen. El que has guanyat en 30 anys ho pots perdre en un projecte”, assegura Vallés.
Per aquest motiu, han fundat una empresa germana, Wecobots, dedicada a la construcció i implementació dels anomenats robots col·laboratius, aquells centrats a fer una missió específica per ajudar la gran maquinària estàtica industrial. “Neix de les nostres inquietuds. Els nostres clients ens preguntaven per les noves tecnologies i vam invertir en coneixement i formació”, diu Vallés.
Robots col·laboratius, la democratització dels processos de producció
Per Vallés, cal especificar que aquests robots per a la indústria no són cars, sinó que amb una inversió inicial de 100.000 euros ja es pot implementar i els beneficis són immediats. “La robòtica col·laborativa és molt més democràtica i accessible”, conclou Vallés.
En opinió del responsable de Wetron, “Fa 15 anys, cap pime es plantejava una gran automatització. Avui pots contractar un robot col·laboratiu i t’estalvies fer patir algú. No fa pauses, no fa vacances, treballa quan li dius i el pots fer treballar 24 hores”, assenyala Vallés.
Amb els robots col·laboratius, l’objectiu de Wetron és arribar també a les pimes i ajudar-les a assolir els seus objectius de creixement.