Consorci de Formació Professional d'Automoció

Exportacions, setmana de la internacionalització, cartell
Després del dalt avall de l’economia global amb la pandèmia, Catalunya ha fixat en les exportacions el camí per trobar el creixement sostingut que necessita per augmentar oportunitats. En aquests moments, les exportacions ja equivalen al 33 % del PIB català consolidant-se com a principal motor econòmic del país.

2021 va ser un any rècord després del desastre de 2020, quan es va tancar tot al març per la pandèmia. La recuperació ha sigut lenta, però l’any 2022 les exportacions catalanes ja han crescut un 20 % respecte a l’any anterior. “Les exportacions catalanes ja tenen un ràtio al seu PIB més gran que països de dimensions similars com a Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia”, va assegurar Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball.

Parlar d’exportacions amb els 40 directors de les oficines d’Acció

El conseller va fer aquestes declaracions durant una reunió amb els directors de les 40 oficines d’ACCIÓ, l’Agència Catalana per la Competitivitat de l’Empresa. D’aquesta manera, es van analitzar els reptes de l’empresa catalana a l’estranger, marcats per les tensions geopolítiques internacionals i el nou context post pandèmia.

Aquest 2022 no està sent fàcil. Les empreses catalanes han de fer front a la inestabilitat geopolítica, el trencament de cadenes de valor global, la crisi d’aprovisionament, l’augment de preus de les matèries primeres, així com el descontrol de la inflació i els problemes logístics del transport per l’increment del preu del combustible. “El sector exterior català ha demostrat la seva robustesa i la capacitat d’adaptar-se a qualsevol inconvenient per trobar noves maneres de fer negoci al món”, va concloure Torrent.

Setmana de la Internacionalització

La certificació que en una economia global, les dificultats també són globals, ha fet que les empreses hagin après a adaptar-se amb rapidesa a qualsevol canvi. “Amb la pandèmia s’ha demostrat que encara és més necessari que mai apostar per la internacionalització per guanyar independència dels cicles econòmics, diversificar riscos i buscar noves vies d’aprovisionament. S’ha d’innovar més per poder ser competitius i, en definitiva, poder resistir millor les crisis”, va dir Torrent.

Aquest divendres conclou la Setmana de la Internacionalització, iniciativa anual per celebrar la importància del teixit empresarial català en els mercats internacionals. En l’acte principal de la Setmana, Acció va premiar a l’empresa Freshly Cosmetic, al dissenyador de sabates Toni Pons, i a l’empresa química Concentrol per les seves estratègies d’internacionalització digital.

La Setmana de la Internacionalització va començar dilluns i s’allargarà fins aquest divendres en tot el territori. Està organitzat per ACCIÓ amb col·laboració amb la Cambra de Comerç, Foment de Treball, Pimec, AmecSecartys, Unió Patronal Metal·lúrgica, CaixaBank, Cecot, TecnoCampus, Port de Barcelona, CESCE, ESCI-UPF, Escola Europea Intermodal Transport i la Direcció General de Formació Professional.

Més de 450 noves oportunitats de negoci a l’exterior

L’últim estudi d’ACCIÓ ha identificat fins a 463 noves oportunitats de negoci per les empreses catalanes en el seu procés d’internacionalització. Aquestes noves vies d’actuació comercial estan localitzades en 108 països. Destaquen les noves vies obertes a Àsia i Europa. Quant als sectors, destaquen les oportunitats en l’àmbit de la maquinària i els béns d’equip. També l’alimentació, la salut, la química i les TIC-digitalització de la indústria.

Totes aquestes oportunitats estan agrupades en quatre blocs. El primer, la relació comercial de les empreses catalanes envers el sector. Segon, el pes del sector al país. I, finalment, la mida del mercat i la facilitat per fer-hi negocis. Totes aquestes línies d’actuació estan resumides en el butlletí: “Recomanador d’oportunitat de negoci internacional”.