Consorci de Formació Professional d'Automoció

StartupBlink situa San Francisco com a principal ecosistema d'startups al món
StartupBlink situa San Francisco com a principal ecosistema d’startups al món | STARTUPBLINK

Barcelona és el cinquè ecosistema de startups de la Unió Europea segons el rànquing fet públic aquest dimarts per StartupBlink. Aquesta consultora, una de les més prestigioses en anàlisi d’ecosistemes d’startups, situa la Ciutat Comtal només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam. Per tal d’elaborar aquesta llista, StartupBlink ha tingut en consideració diversos paràmetres. Per exemple, la quantitat d’empreses emergents en cada ecosistema, la seva qualitat i el clima de negocis. D’altra banda, s’analitzen indicadors com el nombre d’espais de coworking i acceleradors, la quantitat d’iniciatives exitoses i unicorns, i altres indicadors empresarials i econòmics a escala regional. Podeu obtenir l’informe elaborat per StartupBlink omplint el següent formulari al seu lloc web.

Segons Lluís Juncà i Pujol, director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, «aquestes dades demostren la solvent posició de Catalunya entre els principals ecosistemes de startups europeus». En aquest sentit, considera que «el més important és que les startups a Catalunya creixen en quantitat i en qualitat». A més, Juncà destaca que les empreses emergents catalanes es caracteritzen per fer «un ús més intensiu de tecnologies punteres». D’altra banda, assegura que l’ecosistema d’startups nacional impulsa «propostes molt centrades a donar resposta a reptes globals com l’àmbit de la salut o l’emergència climàtica».

«El més important és que les startups catalanes creixen en quantitat i en qualitat»

Lluís Juncà i Pujol, director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball

Segons dades d’ACCIÓ, l’any 2021 Catalunya comptava amb 1.900 startups. Aquesta xifra va suposar un increment de l’11,4% respecte del 2020, i d’un 26,4% en comparació amb el 2019. D’aquesta manera, es contempla que el creixement de les startups a Catalunya s’ha continuat donant tot i la pandèmia provocada per la Covid-19. L’informe d’ACCIÓ també apunta que les empreses emergents del país donen lloc a 19.300 persones.

A partir de la informació recollida pel mateix estudi, s’observa que el 47% de les startups catalanes treballen amb tecnologies deep tech. És a dir, tecnologies basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria. Pel que fa a les diferents eines tecnològiques utilitzades, destaca l’ús de la intel·ligència artificial i el big data, amb un 36% del total. A continuació els segueixen el cloud i l’edge computing (14%), l’automatització (10%), i la internet de les coses i els sensors (9%). Analitzant els sectors, la salut suposa reuneix un 16% del total, per davant de les solucions empresarials-software (13%) i les TIC (7%).

En l’àmbit del finançament, les startups catalanes van captar 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021, segons les dades d’ACCIÓ. Això suposa un creixement del 246% en relació amb el volum d’inversió captat l’any 2020 i se situa com la xifra més alta de la sèrie històrica. A més, l’ecosistema d’empreses emergents del país és el segon de la Unió Europea en nombre de dones als seus equips fundadors.