Consorci de Formació Professional d'Automoció

Roger Torrent i la Next Generation

El futur de la mobilitat verda i el cotxe elèctric dins dels entorns de la nova indústria 4.0 continua sent uns dels factors claus pel progrés sostenible i l’agenda mediambiental. Així hi va remarcar ahir Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball. En aquest sentit, el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat, més conegut com a Perte, és una eina imprescindible.

El total dels fons d’aquest projecte d’ajudes públiques puja a més de 877 milions d’euros. El ministeri d’Indústria, Empresa i Turisme va anunciar ahir el seu repartiment i la resposta no ha sigut positiva. Torrent va qualificar de “preocupant” aquest repartiment i va demanar que es traspassés les competències per repartir els fons i “gestionar-los de manera més eficient i per garantir que arribin a aquells projectes claus i transformadors per a la indústria de l’automoció”.

Segons Torrent, aquest Perte no “compleix les expectatives”

El més beneficiar en aquest repartiment va ser el Grup Volkswagen. Van rebre un 44 % del total, uns 397 milions d’euros. A Catalunya, el Perte es va focalitzar principalment en la reindustrialització de les plantes Nissan. Entre subvencions i finançament, l’inversió va pujar als 108 milions d’euros. “Catalunya ha de poder gestionar els recursos dels Next Generation de l’automoció en un procés de canvi que és cabdal no només pel present, sinó que explicarà el pes que aquest sector econòmic tindrà en el futur”, va concloure el conseller.

Pel conseller, el repartiment anunciat no només és “preocupant”, sinó que “no compleix ni les expectatives creades per les empreses, ni les de la Generalitat”. En aquest sentit, Torrent ha afirmat que “no té cap sentit que els projectes empresarials que han de ser el motor de transformació del sector estiguin infrafinançats”.

Per aquest motiu, el conseller no entén com el Perte “només hagi desplegat un 30 % d’uns recursos disponibles que són importantíssims i sobre els quals Europa ha fet un esforç molt important per ajudar a la indústria”. Des del ministeri d’Indústria s’ha remarcat que a la primavera de 2023 s’iniciarà una segona part del Perte.

Presentació dels ajuts del Fons Tecnològic enfocats a impulsar la digitalització

El conseller va fer aquestes declaracions en la presentació de la nova línia d’ajut per a la transformació digital dels comerços. Són 15 milions d’euros finançats amb els fons Next Generation (NGEU) i estan gestionats directament pel departament d’Empresa i Treball. “Reforcen encara més el compromís del Govern amb el comerç de proximitat ajudant-lo a ser més competitiu i sostenible”, va dir Torrent.