Seat ha iniciat un projecte per formar en software cinc dels seus treballadors, per tal que s’incorporin com a programadors júnior a SEAT:CODE. SEAT:CODE és el departament de l’empresa d’automoció encarregat de dissenyar i desenvolupar serveis de mobilitat. Segons Carlos Buenosvinos, responsable del departament, “aquesta iniciativa demostra la nostra capacitat per canviar el rol d’aquella gent que treballa a la fàbrica”. Així, afirma Buenosvinos, “canviem el seu rol, les seves vides i el seu futur mitjançant la tecnologia, per tal que puguin seguir aportant en nous escenaris”.
Aquesta iniciativa de reciclatge professional va iniciar-se el passat 26 de juny al taller número 8 de Seat Martorell. Allà, Óscar Orellana s’encarregava de muntar cinturons i mòduls d’airbag. “Vaig començar fa nou anys, entrant des de l’Escola d’Aprenents. Durant aquest temps, he realitzat diverses funcions a la línia de producció… fins avui!, expressa Orellana. D’altra banda, Adrián Hitos, un altre dels beneficiats d’aquesta iniciativa, s’encarregava de comprovar el funcionament de la maquinària al laboratori d’electrònica. Hito assegura que “ara començo un nou rumb, tant personal com professional. Estic orgullós perquè, d’entre tots els candidats, jo he estat escollit”.
“Bon dia, ara treballarem per reconvertir-vos en programadors”
Segons el responsable de SEAT:CODE, un dels entrevistats per formar part del projecte havia dissenyat un sistema propi de telemetria pels automòbils que havia de reparar. Un altre dels participants va muntar un sistema WIFI independent per tal de geolocalitzar carros de transport en els tallers. En total van ser seleccionats cinc candidats: els abans mencionats Óscar Orellana i Adrián Hitos, a més de Miguel Ángel Pablos, Óscar Lara i Pablo Pardo.
“Bon dia, ara treballarem per reconvertir-vos en programadors”. Amb aquest missatge de benvinguda les cinc persones seleccionades van iniciar la formació intensiva a GeekHubs Academy. Durant aquest curs, de setze setmanes de duració, els estudiants s’estan formant en diversos aspectes de la programació i la informàtica. Els professors, especialitzats en Tecnologies de la Informació, els oferiran coneixements de software, tant pel que fa a front-end (interfície d’usuari) com de back-end (coneixements de codi de programació).
SEAT:CODE aposta pel talent intern
Segons Ismael Lara, responsable de Culture, Learning & Development de Seat, “estem vivint una transformació sense precedents”. Per fer front aquesta transformació, assegura Lara, “creiem que el millor talent és el que tenim a casa”. Aquest talent, afirma el responsable de Culture, Learning & Development de Seat, “té el compromís i el coneixement sobre la cultura de la nostra companyia”. Aquest tipus de projectes, indica, “envia un missatge a la resta d’empleats: comptem amb ells pels reptes del futur”.
Ara fa un mes, el passat 13 d’octubre, els alumnes del programa formatiu s’apropaven al final del curs. Els cinc treballadors seleccionats ja estaven instal·lats a SEAT:CODE, i encetaven les tres darreres setmanes del curs preparant un projecte final que haurien de presentar davant un jurat.
Adrián Hitos: “Em sento preparat per formar part de l’equip de SEAT:CODE”
Ismael Lara valora molt positivament els resultats d’aquesta iniciativa. “Estan completament preparats per treballar com a programadors júnior”. Segons indica, ja tenen els coneixements necessaris, per, per exemple, “desenvolupar aplicacions de Seat Mó, o bé programes per optimitzar la logística de la companyia”. Adrián Hitos està convençut que està preparat “per formar part dels programadors de SEAT:CODE i donar un bon rendiment”. Per la seva part, Óscar Orellana indica que “aquí comença el meu futur desenvolupant aplicacions i llocs web de la mà de Seat”.
Lara indica que “aquest programa és només el principi d’un camí que seguirem durant anys”. El cap del departament de Culture, Learning & Development de Seat veu “un potencial altíssim” a l’impacte que aquests treballadors, amb noves competències, poden desenvolupar a l’empresa d’automoció. Altrament, Carlos Buenosvinos, responsable de SEAT:CODE, creu que “si apostem perquè més empleats puguin passar per aquest procés, generarem un diferencial de gran magnitud”. Això permetrà, en les seves paraules, “que la resta d’empreses facin el mateix i es creï un entorn altament competitiu”.