Des del passat mes d’abril, el 90% dels proveïdors d’automoció de l’Estat han anat tornant a la seva activitat. S’espera que el 10% restant es vagi reactivant al llarg del mes de maig. Segons SERNAUTO, Associació Espanyola de Proveïdors d’Automoció, un 16% de les empreses que la constitueixen han pogut mantenir certa activitat durant l’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus. En total, s’esperen caigudes a la facturació anual de fins al 40%. A causa d’aquesta crisi, SERNAUTO s’uneix a la resta d’associacions d’automoció per reclamar al govern de l’Estat un pla de xoc que reactivi la demanda. Cal recordar que SERNAUTO és una de les principals associacions d’automoció d’àmbit estatal, ja que engloba el 85% de les empreses de components.

El retorn a l’activitat del sector s’ha donat de manera gradual des de mitjans d’abril. Entre el 13 i el 25 d’abril, la gran majoria de les empreses només van poder treballar a un 40% de la seva capacitat. De fet, només el 15% de les empreses van poder operar per sobre del 60% del seu volum de feina habitual. El principal obstacle pels proveïdors d’automoció durant aquest període va ser la baixa demanda. A més, el compliment de les normes de prevenció i la manca de material de protecció personal contra la Covid-19 també van alentir el seu rendiment.

La caiguda a la producció va provocar que moltes empreses del sector haguessin de convocar ERTOs per causes de força major. Així, un 78% dels proveïdors d’automoció van acollir-se a aquesta mesura. La gran majoria d’aquests ERTOs van afectar a més del 60% de la plantilla. Tanmateix, només un 6% de les empreses van convocar ERTOs per menys del 40% dels seus treballadors.

Els proveïdors d’automoció esperen caigudes de fins al 40% a la facturació

Des de SERNAUTO, anticipen que la crisi del coronavirus tindrà greus afectacions econòmiques pels proveïdors de components d’automoció. Durant el primer trimestre de 2020, el 44% del sector va tenir una facturació un 10% inferior al mateix període de l’any passat. Un 39% de les empreses van obtenir resultats encara pitjors, amb caigudes dels ingressos d’entre el 10 i el 20%.

Pel que fa als comptes anuals, SERNAUTO considera que la facturació serà entre un 20% i un 40% inferior al pressupost. Segons el seu director general José Portilla, “aquestes dades mostren la urgent necessitat de mesures urgents per impulsar la recuperació del sector”. En paraules de Portilla, “només així podrem recuperar els nivells d’ocupació previs a la pandèmia i mantenir el lideratge del sector que tant ens havia costat assolir”. D’aquesta manera, SERNAUTO s’uneix a les demandes del sector de l’automoció per activar mesures econòmiques que reactivin la demanda i ajudin a l’automoció a superar aquesta crisi.