El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha reclamat a l’Estat espanyol que «actuï de forma immediata en la regulació del cost energètic per mantenir la viabilitat del teixit empresarial català». Aquestes paraules han tingut lloc en el marc de la trobada del conseller amb Antoni Cañete, president de PIMEC. En aquesta trobada, en la qual també han participat representants de diverses pimes catalanes, s’ha analitzat les conseqüències sobre l’empresariat del progressiu encariment energètic.
Durant la reunió, Torrent i Cañete han acordat intensificar l’assessorament i l’acompanyament a les empreses més directament afectades. Es tracta d’una tasca que actualment porta a terme la Finestreta d’Aprovisionament i Logística d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball. Aquesta finestreta, activa des de principis de 2022, actua com a punt d’informació per ajudar les empreses catalanes a mitigar l’actual crisi de subministrament.
«La situació és molt complicada i hi ha un elevat risc pel teixit empresarial»
Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball
Sobre aquesta reunió, Torrent ha explicat que «hem avaluat la situació per plantejar mesures urgents». A partir d’aquesta feina, el grup de treball ha conclòs que el creixent cost energètic planteja una «situació molt complicada i hi ha un elevat risc pel teixit empresarial». Per això, el titular d’Empresa i Treball avisa que podria perillar «la generació de riquesa i la creació de llocs de treball».
En aquest sentit, Roger Torrent ha remarcat la necessitat de limitar el preu del gas, així com de més ajuts directes pels sectors afectats. D’altra banda, el conseller ha demanat un paper més protagonista en el mercat energètic, a mitjà i llarg termini. Sobre aquest aspecte, Torrent ha lamentat que la mala organització del mercat energètic espanyol «afecta directament a les empreses i al conjunt de la ciutadania, que cada vegada veu més difícil pagar el rebut elèctric». Per aquest motiu, ha insistit a continuar impulsant la transició energètica. En la seva opinió, es tracta d’una estratègia «més necessària que mai, tant per la descarbonització com per la no dependència de mercats exteriors des d’un punt de vista energètic».
«Calen mesures immediates perquè en aquests moments hi ha empreses que no aixequen la persiana perquè els hi surt més car que tenir-la abaixada»
Antoni Cañete, president de PIMEC
De la mateixa manera, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha instat al govern espanyol que prengui «mesures immediates». Cañete ha recordat que «en aquests moments hi ha empreses que no aixequen la persiana perquè els hi surt més car que tenir-la abaixada». Per solucionar aquesta circumstància, el president de la patronal de petites i mitjanes empreses proposa la creació d’un comitè tècnic socioeconòmic. Aquest estaria integrat per representants del Govern i dels agents socials, i tindria la capacitat de prendre decisions per fer front al creixent encariment energètic.
Altrament, el mandatari de PIMEC ha reivindicat la necessitat de limitar les «rendes excessives» del mercat energètic. En la seva opinió, les regulacions d’aquest mercat «afecten la competitivitat de l’economia». Finalment, Cañete ha sol·licitat «una aposta decidida per a la transició energètica, per no ser dependents en aquesta matèria i garantir un model equilibrat i respectuós amb l’entorn».