Consorci de Formació Professional d'Automoció

Roger Torrent, durant la seva intervenció parlamentària del passat dimecres
Roger Torrent, durant la seva intervenció parlamentària del passat dimecres | EMPRESA

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat la creació de la Finestreta d’Aprovisionament i Logística d’ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball). L’anunci va arribar el passat dimecres al Parlament. La nova finestreta servirà com a punt d’informació per a resoldre consultes sobre l’actual crisi internacional de subministrament. A més, es contempla un paquet de serveis addicionals per mitigar els efectes que aquesta crisi està tenint sobre les empreses catalanes.

Així, especialistes en comerç internacional resoldran consultes de pimes relacionades amb el transport, l’augment de preus o l’escassedat de matèries primeres. Addicionalment, la finestreta actuarà sobre incidències logístiques d’empreses catalanes a l’estranger, mitjançant les 40 oficines d’ACCIÓ al món.

«Hem fet i farem tot el que estigui al nostre abast per ajudar les empreses catalanes»

Roger Torrent, conseller d’Emrpesa i Treball

Durant l’anunci, Roger Torrent ha recordat que «ens trobem en un escenari molt complex que amenaça la competitivitat de les nostres empreses». Per això, ha destacat que «hem fet i farem tot el que estigui al nostre abast per ajudar les empreses catalanes». Tanmateix, ha lamentat que «no disposem de prou competències per atacar les causes d’aquesta crisi, moltes de les quals són globals».

Sobre aquesta crisi, el conseller ha explicat que «aquests últims mesos ja hem acompanyat les empreses catalanes per minimitzar els seus efectes». Ara, assegura que «volem més enllà amb l’obertura d’aquesta finestreta a ACCIÓ». Segons indica, es tracta d’una iniciativa «dirigida a les pimes que hagin registrat encariments dels costos de transport, escassedat de matèries primeres, retards o que vulguin optimitzar les rutes o buscar nous operadors logístics».

Com ajudarà la nova finestra davant la crisi de subministrament?

La nova finestreta d’ACCIÓ proveirà aquests serveis de cara a pal·liar els efectes de la crisi de subministraments:

  • Consultes: especialistes en comerç internacional resoldran consultes efectuades per empreses catalanes. Sobretot aquelles qüestions relacionades amb dificultats l’aprovisionament a causa de l’increment dels preus del transport internacional, l’escassedat de matèries primeres i components o els retards en els lliuraments. També es podran fer consultes en origen (etiquetatge, embalatge…), o en destí (certificats, autoritzacions…).
  • Suport a l’estranger: la finestreta intermediarà en incidències logístiques que les empreses catalanes puguin tenir a l’estranger, mitjançant la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç d’Inversions d’ACCIÓ al món.
  • Nous proveïdors: també s’identificaran nous proveïdors a Catalunya, la Unió Europea i altres països propers, en cas que les empreses hagin de buscar-ne.
  • Nou Servei d’Orientació Logística: s’analitzaran noves opcions per a aquelles empreses que hagin de fer front a obstacles logístics de comerç internacional. Un expert d’ACCIÓ analitzarà quins són els punts més crítics en la seva estratègia de transport i logística.
  • Monitoratge: seguiment del transport internacional per trobar alternatives davant disrupcions en els fluxos de comerç internacional. Les empreses catalanes rebran alertes detectades d’aquest sector per prevenir possibles contingències.

Una iniciativa de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització

La nova Finestreta d’Aprovisionament i Logística s’emmarca dins de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ. Es tracta d’una iniciativa nascuda l’any 2018 amb l’objectiu d’ajudar les pimes catalanes a superar obstacles en la seva activitat internacional.

Una de les mesures executades per aquesta oficina va ser la creació de la  Finestreta Brexit. Fins ara, aquesta iniciativa ha donat suport a 2.200 projectes i consultes d’empreses catalanes per adaptar-se a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

La crisi global de subministrament és una de les principals conseqüències econòmiques de la pandèmia. Es tracta d’un dels riscos assenyalats en l’Anàlisi de Riscos i Tendències Globals pel 2022, elaborat per ACCIÓ. L’estudi analitza els 15 riscos més importants als quals s’haurà d’enfrontar l’economia catalana en 2022. En aquest sentit, l’informe esmena les conseqüències de la Covid-19, l’emergència climàtica, l’augment de les tensions geopolítiques o les desigualtats socials.

Si ho desitges, pots descarregar l’Anàlisi de Riscos i Tendències Globals pel 2022 en aquest enllaç.