Consorci de Formació Professional d'Automoció

Àngels Chacón, consellera d’Empresa i Coneixement, ha presentat al Parlament el programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció. L’objectiu d’aquest pla és el d’ajudar a més de 200 empreses a avançar cap a la mobilitat del futur. Chacón ha assegurat que caldrà invertir 263 milions d’euros durant els cinc anys vinents per portar a terme les mesures del programa. En cas contrari, la consellera adverteix que “perillen el 74% dels llocs de treball del sector”.

El programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció ha estat elaborat amb la participació conjunta de tots els agents socioeconòmics. En total, estableix 48 accions concretes en diferents àmbits: innovació i nous models de negoci; internacionalització i inversió; talent i ocupació i responsabilitat social; i infraestructures, marc regulatori i estímul de demanda. Mitjançant l’aplicació d’aquestes mesures, s’espera reforçar de cara al futur un sector responsable de 143.000 llocs de treball a Catalunya. A més, l’automoció factura un 10% del PIB del país, generant uns ingressos de 23.800 d’euros.

Les mesures del programa de suport a la mobilitat i l’automoció

El programa contemplarà un gran nombre d’accions concretes per potenciar els sectors de la mobilitat i l’automoció:

  • Elaborar un mapa dels possibles riscos del vehicle elèctric per la indústria de l’automoció.
  • Establir nous ajuts econòmics per incentivar la creació de noves oportunitats de negoci.
  • Impulsar el programa PROACCIÓ 4.0 d’ajuts a la transformació digital del sector de l’automoció.
  • Desenvolupar els ajuts NUCLIS i INNOTECH per reforçar la recerca i el desenvolupament a la indústria de l’automoció i de la mobilitat.
  • Potenciar el Mobility Tech Hub per impulsar i accelerar els projectes de la nova mobilitat.
  • Ampliar la línia d’alt impacte per tal de captar inversors estrangers.
  • Crear nous préstecs amb interessos bonificats a través de l’Institut Català de Finances (ICF).
  • Generar noves línies de préstecs d’Avançsa per l’automoció.
  • Mapejar les competències professionals necessàries per fer evolucionar els sectors de la mobilitat i l’automoció.
  • Seguir incrementant el nombre de punts de recàrrega del vehicle elèctric amb l’ampliació del pla PIRVEC.
  • Fer d’IDIADA un centre de referència internacional en la mobilitat connectada i autònoma.
  • Potenciar plataformes com el Catalonia Living Lab o l’EIT Urban Mobility.
  • Crear la unitat per a la transformació de la indústria de la mobilitat.

Chacón: “El programa de suport permetrà als sectors de la mobilitat i l’automoció seguir sent competitius”

Àngels Chacón, consellera d’Empresa i Coneixement, ha presentat el programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció al Parlament. L’ha acompanyat Matilde Villarroya, directora general d’Indústria. A la sessió parlamentària, Chacón ha assegurat que “si no destinem 263 milions d’euros al pla de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció en els pròxims cinc anys perillen 211 empreses i el 74% dels llocs de treball del sector”. La consellera ha afegit que “aquesta indústria té passat, present però sobretot volem que tingui futur afrontant de forma encertada la seva transició cap a un concepte més ampli de mobilitat”. Chacón també ha destacat que “Catalunya és un país industrial, vol continuar sent-ho, i per a fer-ho necessita un sector de l’automòbil i de la mobilitat competitiu”.

D’altra banda, la consellera d’Empresa i Coneixement ha volgut recordar que, ja abans de la crisi del coronavirus, l’automoció es trobava dins un procés de recessió i profunda transformació.  En aquest sentit, ha afirmat que “com a Govern, tenim l’obligació de fer front a les amenaces i de fer tot allò que sigui possible per aprofitar les oportunitats”. Per això, ha demanat davant la cabra “la necessària dotació pressupostària” per implementar el programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció. Amb una inversió de 263 milions d’euros en cinc anys, assegura, es podran implementar les mesures a més “d’ajudar les empreses a recuperar-se de la crisi provocada per la pandèmia”.

El programa de suport ajudarà a més de 200 empreses d’automoció a adaptar-se a la mobilitat del futur

Segons un estudi elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement a través de la Direcció General d’Indústria, un total de 211 hauran d’innovar els seus productes i serveis per mantenir-se a la cadena de valor. En total, aquestes empreses facturen el 80,5% del total del sector. A més, hi generen el 73,7% de l’ocupació. És per això que el programa de suport a la mobilitat i l’automoció és de vital importància per garantir el futur de l’automoció catalana. En total, el Departament d’Empresa i Coneixement s’estima que caldrà fer una inversió d’uns 51 milions d’euros l’any 2020. Entre 2020 i 2025, la dotació calculada pel departament és de 263 milions d’euros.

El programa de suport a la mobilitat i l’automoció actuarà en quatre àmbits diferents:

  • Innovació i nous models de negoci.
  • Internacionalització i inversió.
  • Talent i ocupació i responsabilitat social.
  • Infraestructures, marc regulatori i estímul de demanda.

Un programa elaborat amb el consens de tots els agents socials

El programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció s’ha elaborat de forma consensuada amb els agents socioeconòmics. Durant el procés de desenvolupament del pla, s’han realitzat 50 reunions entre el Consell Català de l’Empresa (Foment, Pimec, UGT i CCOO), el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya, fabricants d’automoció i empreses de la indústria auxiliar, els centres tecnològics i operadors del sistema, entre d’altres.

Durant les setmanes prèvies a l’anunci, els diferents agents socioeconòmics del sector han valorat els esforços per reforçar el sector. A mitjans de juny, les diferents associacions de l’automoció espanyola van celebrar el Pla d’Impuls a la Cadena de Valor de la Indústria de l’Automoció.