Consorci de Formació Professional d'Automoció

La Plataforma de Talent ajuda als graduats a definir el seu futur professional | CIAC

 

La Plataforma de Talent és una eina creada pel CIAC per impulsar la formació en automoció a Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és orientar les persones que han finalitzat els seus estudis a l’hora de definir el seu futur professional. També ajudarà a les empreses del sector a identificar aquells perfils professionals que podran satisfer les seves necessitats. Mitjançant aquest servei, durant el curs 2020-2021 el CIAC col·laborarà amb universitats de les quatre províncies catalanes. A més, en el curs present també hi participaran programes de Formació Professional de tot Catalunya.

Segons el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya, la Plataforma de Talent neix amb la intenció que “ningú quedi fora“. En aquest sentit, el CIAC afirma que “és una proposta sòlida i integradora que dóna recorregut a les inquietuds de totes aquelles noies i nois interessats a conèixer el sector de l’automòbil”. De cara al curs vinent, aquesta iniciativa del CIAC haurà de fer front a nous reptes. El més important, reprendre totes les activitats que han estat cancel·lades a causa de la Covid-19.

“La Plataforma de Talent és un mecanisme de col·laboració necessari”

La Plataforma de Talent va començar a desenvolupar-se l’any 2018 per tal de donar servei a 4.500 usuaris que formaven part de l’automoció catalana. L’objectiu va ser oferir als alumnes d’FP, universitaris i d’escola de negocis l’oportunitat d’experimentar el món laboral en aquestes empreses. Segons el mànager del clúster, Josep Nadal, la Plataforma de Talent és un “mecanisme de col·laboració necessari“. Nadal també indica que “és molt important que les alumnes no només escoltin i mirin sinó que llancin reptes”. Això permetrà a les empreses “identificar nous talents”, afirma.

L’any acadèmic 2019-2020 va servir com a prova pilot per la iniciativa del CIAC. D’entrada, els estudiants van tenir accés a les tres principals funcionalitats: accés a la Plataforma, reptes i esdeveniments i activitats. Van poder accedir-hi de forma gratuïta, sempre que estiguessin enregistrats amb un correu amb domini dels centres educatius que van col·laborar. Així, gràcies a aquest projecte els alumnes va poder conèixer de primera mà projectes reals que estaven tenint lloc al sector. Fins i tot van poder participar en reunions de feina per conèixer des de dins les dinàmiques de les empreses d’automoció.

Els reptes són un dels principals eixos de la Plataforma de Talent

Els reptes són un dels elements més importants de la Plataforma de Talent. Mitjançant aquests, les diferentes empreses que hi participen proposen activitats i projectes a resoldre per part dels alumnes. Responent aquests reptes, els estudiants mostren el seu potencial mitjançant idees i solucions disruptives. Després, les empreses poden consultar els perfils dels joves per veure en quins projectes han participat i quins reptes han pogut resoldre.

A través de la Plataforma de Talent, els estudiants poden accedir a llistats amb tots els reptes llençats. Aquests reptes sempre estan vinculats a projectes d’empreses col·laboradores. Mitjançant un cercador, els usuaris poden utilitzar paraules clau per torbar els reptes que vulguin completar. Cada repte té una fitxa tècnica que inclou el títol, descripció i empreses vinculades al projecte.

L’Automotive Talent Show, la cirera del pastís, cancel·lat per la Covid-19

Quan va idear la Plataforma de Talent, el CIAC va voler afegir-hi un gran acte de cloenda per tal de tancar el curs. Aquest esdeveniment és l’Automotive Talent Show, que reuneix entre 300 i 500 estudiants i entre 100 i 200 empreses en el Circuit de Catalunya. En espai, els alumnes presenten els 15 millors reptes de la Plataforma de Talent per cadascuna de les cinc categories establertes:

  • Premi Nova Oportunitat de Negoci.
  • Premi Innovació Tècnica/Tecnològica.
  • Premi Eco-friendly.
  • Premi Disruptiu.
  • Premi Background Check.

Per totes aquestes categories un jurat selecciona els guanyadors i guanyadores, que reben un premi econòmic de 1.000 euros. Malgrat la intenció del CIAC d’organitzar aquest gran acte de cloenda, la situació sanitària causada per la pandèmia del coronavirus va forçar la seva cancel·lació. De cara al 2021, s’espera poder organitzar aquest acte en el primer trimestre.

Els nous reptes i les oportunitats de millora de la Plataforma de Talent pel 2021

L’any vinent, el CIAC també ha establert tres grans objectius de millora d’àmbit general per la Plataforma de Talent:

  • Facilitar i automatitzar l’accés dels estudiants a a la plataforma.
  • Estimular la participació i interacció d’empreses i estudiants.
  • Crear “matchings” assertius entre empreses i estudiants.

Per tal de portar a terme aquests objectius, el CIAC implementarà estratègies de gamificació. Entre aquestes estratègies, doncs, s’inclouran elements com fites per assolir diferents mèrits i indicadors (bona assistència, nombres de reptes superats, temps d’ús de la plataforma, etc.). A més, es crearà un sistema de classificacions per premiar els alumnes amb una major participació. D’aquesta manera, es donarà visibilitat a aquells estudiants més meritoris d’avant els seus companys i les empreses.