El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va anunciar ahir que Catalunya és una de les regions impulsores del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre. Es tracta d’una iniciativa publicoprivada i interterritorial que buscarà accelerar el desplegament de l’economia de l’hidrogen verd. El Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre té l’objectiu de contribuir a la descarbonització de la indústria. D’aquesta manera, a més, es millorarà la competitivitat i s’atrauran noves inversions. El projecte compta amb la participació de Catalunya, Aragó, Navarra, el País Basc i el consorci d’empreses SHYNE.
Totes les parts implicades es comprometran a compartir informació i treballar conjuntament per a generar sinergies entre les diferents iniciatives territorials. Gràcies a això, es promouran diferents accions que permetran instal·lar una capacitat de producció de 400 MW de cara al 2025, i d’1,5 GW al 2030. Tot plegat, el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre permetrà Catalunya i la resta d’agents implicats assolir una producció de 250.000 tones anuals de productes derivats de l’hidrogen verd de cara al 2030. Per exemple el metanol, l’amoníac o diversos combustibles sintètics, amb aplicacions a diversos sectors i indústries. Addicionalment, es desenvoluparan projectes transfronterers d’emmagatzematge i transport d’hidrogen renovable amb el sud de França.
«És un projecte d’alt valor estratègic, amb un potencial enorme per enfortir els sistemes productius dels nostres territoris davant del repte compartit de la transició energètica»
Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball
Segons Roger Torrent, es tracta d’una iniciativa «d’alt valor estratègic, amb un potencial enorme per enfortir els sistemes productius dels nostres territoris davant del repte compartit de la transició energètica». En aquest sentit, el conseller va afegir que «la col·laboració en el desenvolupament de l’hidrogen renovable en tota la cadena de valor ofereix noves oportunitats de desenvolupament econòmic i generació de llocs de treball». Al mateix temps, va destacar que aquest model energètic «afavoreix la captació d’inversions i impulsa l’esforç en R+D». Sobre aquest fet, va explicar que «la posició dels nostres territoris davant d’aquest escenari de futur immediat depèn dels passos i les decisions que prenguem ara».
A l’anunci també van ser-hi present Natàlia Mas i Guix, directora general d’Indústria. A més, van participar diversos representats polítics dels territoris implicats: Arturo Aliaga, vicepresident i conseller d’Indústria, Competitivitat i Desenvolupament Empresarial del Govern d’Aragó; Arantxa Tapia, consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern basc; Mikel Irujo, conseller de Desenvolupament Econòmic i Empresarial de Navarra; i Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol i representant del consorci empresarial SHYNE.
L’hidrogen verd, un àmbit estratègic a Catalunya
Catalunya té certes característiques que la fan un territori especialment adequat perquè l’hidrogen verd hi sigui un vector energètic estratègic. Així doncs, compta amb un ecosistema industrial i portuari de referència mundial. Igualment, existeix la tecnologia i el coneixement necessaris per desenvolupar-hi la indústria de l’hidrogen verd, potencial palanca de creixement econòmic i sostenibilitat. De fet, Catalunya és una de les principals regions pel que fa a la química i l’energia. En aquest sentit, el principat compta amb el primer polígon petroquímic del sud d’Europa, a més d’una base industrial sòlida i amb una potencial gran demanda d’hidrogen.
Per tot això, el govern està impulsant diverses accions i iniciatives enfocades a potenciar aquest tipus d’energia renovable. Només fa uns dies, l’empresa catalana EVARM va presentar el seu primer vehicle que funciona amb hidrogen verd. Aquest projecte va comptar amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, que va contribuir al projecte amb un ajut directe de 200.000 euros.