El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, durant l'acte de presentació
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, durant l’acte de presentació

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, ha participat aquesta setmana en la presentació del primer prototip de vehicle impulsat amb hidrogen verd desenvolupat a Catalunya. L’automòbil és obra de la companyia d’enginyeria catalana EVARM. L’empresa, a més, inaugurarà una fàbrica a Sant Boi de Llobregat on produirà aquest nou vehicle per poder comercialitzar-lo de cara al 2023. Aquest equipament permetrà crear 30 nou llocs de treball altament qualificats.

A l’acte presentació del prototip també han assistit Lluïsa Moret i Sabidó, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat; i Xavier Ribas i Olaya, CEO d’EVARM. El projecte de desenvolupament del nou vehicle d’hidrogen ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Així, ACCIÓ ha contribuït amb un ajut de 200.000 euros, emmarcat en el programa Nuclis d’R+D Empresarials.

«L’activitat empresarial d’EVARM ens marca el que ha de ser la transformació del model productiu i, en concret, del sector de la mobilitat i l’automoció»

Albert Castellanos i Maduell, conseller d’Empresa i Competitivitat

Durant l’acte, Albert Castellanos ha destacat que «l’activitat empresarial d’EVARM ens marca el que ha de ser la transformació del model productiu i, en concret, del sector de la mobilitat i l’automoció». Sobre EVARM, el secretari ha destacat «l’empenta, l’enginy, la valentia i la capacitat d’assumir riscos en un sector tan canviant». A més, ha reivindicat la importància d’aquest projecte, ja que «crearà llocs de treball altament qualificats a Sant Boi de Llobregat, amb l’objectiu de portar aquesta tecnologia al mercat». Finalment, el Castellanos ha recordat la importància dels ajuts Nuclis d’R+D d’ACCIÓ, indicant que «faciliten la incorporació de noves tecnologies, el procés de digitalització i que la indústria sigui totalment sostenible, i que en aquest cas ha facilitat la col·laboració amb un agent tecnològic internacional».

Per la seva part, Xavier Ribas, CEO d’EVARM, ha explicat els avantatges de la nova tecnologia de vehicle híbrid. «És una solució innovadora, perquè és més fàcil de portar al món real que altres alternatives i està més propera al mercat», assegura. Addicionalment, afirma que «amb el procés d’R+D i la construcció del prototip hem demostrat que és una tecnologia eficient i que es tracta d’una solució per a tothom».

Està previst que el nou vehicle d’hidrogen verd surti al mercat a partir del 2023

EVARM va començar a desenvolupar aquesta tecnologia l’any 2019. Des d’aleshores, ha treballat per portar-lo al mercat a partir del 2023. Sobre aquesta tecnologia, l’empresa destaca la seva facilitat d’aplicació, ja que permet adaptar qualsevol vehicle de combustió perquè passi a funcionar amb hidrogen verd. Concretament, EVARM adapta la línia motriu del vehicle (el sistema de propulsió, el motor, el sistema de gestió de l’hidrogen, entre d’altres) i hi incorpora un sistema d’emmagatzematge d’hidrogen.

Una part d’aquest procés tindrà lloc a les noves instal·lacions de la companyia a Sant Boi de Llobregat. La fàbrica tindrà una extensió de 3.000 m², i està previst que permeti la creació de 30 nous llocs de treball.