Consorci de Formació Professional d'Automoció

Els materials compòsits tenen múltiples aplicacions a l'automoció
Els materials compòsits tenen múltiples aplicacions a l’automoció | EURECAT ACADEMY

 

 

El vehicle elèctric serà una de les claus pel desenvolupament del mercat dels compòsits. Això pronostica María Eugenia Rodríguez, directora de la Unitat Tecnològica de Compòsits del centre tecnològic Eurecat. Es tracta d’una indústria en creixement, gràcies a l’impuls de sectors com l’aeroespacial. A més, la creixement demanda del vehicle elèctric serà un factor determinant de cara al creixement del mercat de compòsits.

Segons María Eugenia Rodríguez, «l’augment de la consciència dels fabricants de components cap a les estrictes regulacions governamentals sobre control d’emissions és també una oportunitat per al creixement del mercat de compòsits».

Els tres grans reptes dels compòsits a l’automoció

Rodríguez, identifica «tres grans reptes en el sector automoció per als materials compostos». Aquests reptes són «el cost, la cadència productiva i la sostenibilitat». Per tal de fer front a aquestes reptes, María Eugenia Rodríguez assegura que «són clau l’optimització del disseny, el desenvolupament de materials sostenibles, el disseny de motlles i utillatges optimitzats, els processos productius millorats i el reciclatge i la valorització no només per reduir el seu impacte ambiental, sinó també per reduir costos».

En aquest sentit, afirma que «s’han d’involucrar tots els actors de la cadena de valor». Només així, assegura, «podrem veure a curt o mitjà termini vehicles lleugers, sostenibles i assequibles».

Els compòsits permetran produir vehicles més lleugers, sostenibles i assequibles

Les característiques i propietats dels compòsits els fan molt desitjables per les empreses de molts sectors. Per això, han de modificar els seus processos productius. D’aquesta manera, explica Rodríguez, «poden fabricar components en compòsit amb la mateixa fiabilitat i qualitat que amb materials convencionals».

Tanmateix, admet que els compòsits «hi ha limitacions importants pel que fa a cadència productiva, fiabilitat dels processos de fabricació i costos». Per superar aquests obstacles, calen «desenvolupaments tècnics basats en conceptes de Compòsits 4.0». Només així, assegura, es podrà investigar tot el seu potencial.

Un cop això sigui una realitat, els compòsits tindran un gran nombre d’aplicacions a la Indústria 4.0. Per exemple, l’automatització i digitalització de processos per millorar la productivitat i eficiència a les fàbriques. Per tal d’assolir aquestes fites, els materials compòsits s’hauran de combinar amb altres tecnologies, com ara els sensors avançats, la Internet de les Coses o els sistemes de suport a la presa de decisions.

Eurecat participa en projectes del sector aeronàutic i amb molt potencial per l’automoció

En aquest context de desenvolupament dels compòsits, cal destacar dos grans projectes als quals col·labora Eurecat. Es tracta de WINFRAME 4.0 i COFRARE 2020. Totes dues iniciatives tenen l’objectiu d’impulsar la fabricació de components de fusellatge a partir de materials compòsits, termoplàstics i termoestables.

Eurecat ha participat en desenvolupament complet d’aquests projectes. Principalment, s’ha encarregat del disseny i fabricació de motlles i demostradors per RTM i compressió.

Tota la feina i el coneixement volcats en aquests projectes s’han traduït en l’obtenció de grans resultats. A més, les conclusions extretes tindran aplicacions en altres sectors, com ara l’automoció.