Consorci de Formació Professional d'Automoció

Catalunya ha invertit 6,5 milions d'euros per la transformació de les pimes catalanes cap a la Indústria 4.0
Catalunya ha invertit 6,5 milions d’euros per la transformació de les pimes catalanes cap a la Indústria 4.0 | iStock

El periodista Bernat Bella assegura, en un article a VIAEmpresa, que «l’evolució cap a la Indústria 4.0 s’ha convertit en un viatge inajornable per a les pimes». Bella continua afirmant que tecnologies com la robòtica o la Intel·ligència artificial «determinaran el futur del teixit econòmic del país».

En el seu article, Bernat Bella explica el potencial transformador de la Indústria 4.0 per les pimes catalanes. Concretament, explica que les empreses catalanes proveïdores d’Indústria 4.0 generen un volum de negoci superior als 5.000 milions d’euros. D’altra banda, parla de com l’administració pública pot ajudar a impulsar la Quarta Revolució Industrial a Catalunya. A més, cita a diversos experts en la matèria que expliquen amb detall el paper fonamental que la Indústria 4.0 tindrà en el futur econòmic de Catalunya.

«La Indústria 4.0 no és una opció, és una obligació per ser competitius»

Miquel Ribé, president de la Fundació per la Indústria

Un d’aquests experts és Miquel Ribé, president de la Fundació per la Indústria. Segons Ribé, la Quarta Revolució Industrial «no és una opció, és una obligació si volem ser competitius». En cas contrari, adverteix, «en cinc o deu anys estarem fora del mercat». En la mateixa línia, Carles Miranda, coordinador d’Indústria 4.0 d’ACCIÓ, insta a les empreses a «no relaxar-se i començar a treballar».

Per tal d’afrontar aquest repte, Bernat Bella destaca que «les pimes industrials disposen d’un ecosistema per aconseguir-ho». Així, destaca «proveïdors tecnològics com Eurecat, institucions com ACCIÓ o associacions empresarials com la Fundació per la Indústria, que remen per accelerar la transformació digital». A més, recorda la gran oportunitat que suposen els fons europeus Next Generation.

Les pimes suposen el 90% de les empreses d’Indústria 4.0 a Catalunya

Impulsar la Indústria 4.0 a Catalunya és quelcom necessari per garantir el futur econòmic del país. Es tracta d’un sector que actualment compta amb 1.111 empreses, xifra tres cops superiors que en els darrers quatre anys. A més, aquest teixit empresarial genera 28.000 llocs de treball i un volum de negoci de 5.564 milions d’euros.

Segons Joan Guasch, director de desenvolupament internacional i programes públics d’Eurecat, el 90% d’aquestes empreses són pimes. Per això, entitats com la Fundació per la Indústria s’encarreguen de donar visibilitat a les pimes industrials. Segons el seu president, Miquel Ribé, «desconeixement genera certa inquietud quan parles de robotització o intel·ligència artificial, es veu com una cosa molt tecnificada». En aquest sentit, la Fundació s’encarrega de traslladar a les pimes casos d’èxit perquè els empresaris vegin que «són tecnologies aplicables a les pimes», explica Ribé.

Els tres factors per afavorir la transició cap a la Indústria 4.0

En l’opinió de Guasch, existeixen tres elements clau per afavorir la transició de les pimes cap a la Indústria 4.0. «Primer, saber on vols anar; a moltes pimes els passa que només poden mirar el curt termini», explica. En segon lloc, considera necessari que «la societat i l’entorn no girin l’esquena a les empreses». Finalment, menciona «la liquiditat per incorporar tecnologia».

En relació amb el primer punt, Carles Mirada assegura que identificar els primers passos és «la principal barrera» que es troben les pimes en la transició cap a la Indústria 4.0. Per això, institucions com Eurecat tenen gran rellevància en l’adopció de les noves tecnologies. Es tracta d’espais que donen suport a les empreses per avançar cap a la digitalització. El centre tecnològic, per exemple, ofereix una gran varietat de cursos, Formació Professional i programes universitaris per generar coneixement relacionat amb les noves tecnologies. A més, ofereix serveis específics a les empreses per facilitar la seva evolució cap a models de negoci més tecnològics.

6,5 milions d’euros a les pimes per la seva transformació cap a la Indústria 4.0

El tercer factor que destaca Guasch és el finançament que necessiten les pimes per fer efectiva la seva transformació cap a la Indústria 4.0. «Aquí, han de jugar un paper molt important les institucions públiques», reconeix.

Les administracions són plenament conscients d’aquesta necessitat i fa temps que actuen en conseqüència. Una de les seves línies d’actuació són els cupons d’ACCIÓ. Aquests cupons ofereixen finançament a les pimes perquè puguin encetar projectes de digitalització i transformació tecnològica. Durant el 2020, els cupons d’ACCIÓ van permetre una inversió de 6,5 milions d’euros per a 490 empreses. Cadascuna va rebre ajuts d’entre 8.000 i 20.000 euros, que van destinar a definir un full de ruta per a la transformació digital de l’empresa, i a implementar les noves tecnologies als seus processos productius.

Tenint en compte els recursos dels quals disposa la Generalitat, s’està fent una bona feina, però els recursos són molt limitats

Miquel Ribé

Malgrat els esforços de la Generalitat per la digitalització de les empreses catalanes, el cert és que encara molta feina per feri. Segons Miquel Ribé, «tenint en compte els recursos dels quals disposa la Generalitat, s’està fent una bona feina, però els recursos són molt limitats». Per això, iniciatives com els fons europeus Next Generation juguen un paper fonamental. En l’0pinió de Ribé, els Next Generation suposen «una oportunitat única».

Tanmateix, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha criticat la gestió dels fons europeus per part del Govern espanyol. A més, ha demanat que aquests ajuts «arribin a les empreses que més ho necessitin». En aquest sentit, considera necessari que «els fons estiguin gestionats des de Catalunya», ja que «qui millor coneix les necessitats i el funcionament del teixit empresarial, especialment de les pimes, són les administracions properes».

Llegeix aquí l’article complet de Bernat Bella a VIAEmpresa.