L’empresa d’automoció Seat ha volgut mostrar el potencial del seu 3D Printing Lab. Es tracta d’un laboratori d’impressió en 3D situat al Centre de Prototips de Seat, a Martorell. En aquestes instal·lacions, Seat imprimeix peces en tres dimensions pel desenvolupament i producció d’automòbils. En només 15 hores, es fabriquen peces que mitjançant el procediment habitual trigarien setmanes. En total, tenen nou impressores que treballen sense motlles, límits i 10 vegades més ràpid. Segons Seat, el 3D Printing Lab els permet “guanyar flexibilitat a totes les fases de desenvolupament i producció d’un vehicle”.

Norbert Martín, responsable del 3D Printing Lab de Seat, ha destacat que “podem aplicar geometries infinites per executar qualsevol disseny amb alta precisió”. Tot això, assegura Martín, “en períodes de temps impossibles d’assolir amb el procediment habitual”. Aquest fet permet Seat confiar en el 3D Printing Lab per produir peces per tots els seus departaments, com els de disseny, producció o logística.

El 3D Printing Lab: 9 impressores 3D que fabriquen una mitjana de 50 peces al dia

El 3D Printing Lab compta amb 9 impressores 3D que produeixen una mitjana de 50 peces diàries. Ho fan mentre treballen les 24 hores del dia. Tanmateix, el principal avantatge que el 3D Printing Lab aporta a Seat és la flexibilitat a l’hora de fabricar peces d’automoció. Habitualment, per fabricar peces com un retrovisor, cal elaborar prèviament un motlle d’aquest component, procés que pot allargar-se setmanes. Aquest motlle es correspon a una peca única per a un únic model d’automòbil. Per tant, si es volgués fer una variació o un retrovisor per un altre vehicle, caldria realitzar un nou motlle.

La impressió 3D, en canvi, elimina la necessitat dels motlles. Els tècnics d’impressió poden generar les peces d’automoció simplement a partir d’un arxiu informàtic. Això permet, segons Norbert Martín, “fer diverses versions en una mateixa setmana, que es poden provar i modificar per anar millorant-les”.

La impressió 3D permet fer molt més que components d’automoció

El 80% de les peces impreses al 3D Printing Lab de Seat són prototips pel desenvolupament d’automòbils. Tanmateix, en aquestes instal·lacions es produeixen més coses a banda de components d’automoció. Eines pel muntatge, logos personalitzats per accions de màrqueting, salvamascaretes i fins i tot tiradors de porta per millorar la prevenció del coronavirus. En aquest sentit, Norbert Martín assegura que “gràcies a aquesta tecnologia fabriquem eines a mida, lleugeres i llestes per ser utilitzades pels nostres operaris”.

Aquesta polivalència és causada per la gran varietat de materials i tecnologies que inclou la impressió en tres dimensions. Existeixen moltes classes d’impressores que poden fabricar tant en materials plàstics com en fibra de carboni. Això permet produir peces i components amb forma, pes i resistència específiques. Per exemple, conclou Norbert Martín, “en cas de necessitat d’una peça de recanvi per un dels nostres models històrics, podríem imprimir-la”.