L’any 1995, l’economista i assessor polític estatunidenc, Jeremy Rifkin, publicava el llibre “La fi del treball” i es convertia en el màxim expert de l’impacte dels canvis climàtics i tecnològics sobre el treball i l’economia productiva. Pràcticament, 30 anys després, continua sent un referent sobre el futur del treball i el 24 d’abril obrirà el I Congrés Català del Treball.
D’aquesta forma, del 24 al 26 d’abril, el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) acollirà aquesta ambiciosa iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya. Aquest congrés vol ser un debat obert sobre els canvis globals que viu el món productiu i els seus possibles impactes sobre el futur del món del treball.
Jeremy Rifkin i Daniel Susskind, dos referents mundials
En aquest sentit, científics, polítics, sociòlegs i economistes, tant nacionals com internacionals, reflexionaran sobre el futur immediat dels treballs. “La incorporació dels avenços tecnològics dels darrers anys està impactant progressivament les formes de treball. Per això, estan canviant la tipologia de les ocupacions i les habilitats laborals requerides. Per aquest motiu, hem d’adaptar el disseny de les polítiques actives d’ocupació i la formació professional“, va assegurar Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, en la presentació del congrés.
Jeremy Rifkin serà l’encarregat d’inaugurar aquest important acte. L’economista i sociòleg oferirà la ponència magistral a l’acte d’inauguració el dilluns 24 d’abril a les 15.30 hores. Per la seva part, l’economista, investigador, professor i escriptor Daniel Susskind, expert en l’automatització del treball i exassessor dels darrers primers ministres britànics, protagonitzarà la cloenda del congrés el dimecres 26 a les 13.45 hores. En aquest cas, parlarà les seves idees sobre un futur amb menys treball.
Noves realitats laborals i conflictes per resoldre
A més d’aquestes dues autoritats internacionals, el congrés comptarà amb Genís Roca Verard, Albert Cañigueral Bagó, Laura Hospido Quintana, Joan Sanchís Muñoz, Laura Carnicero Herranz, Adrián Todolí o Samuel Bentolila Chocrón, entre d’altres. “Actualment, es generen noves realitats laborals que entren en conflicte amb el marc que fins ara les regulava. Això fa que apareguin noves incerteses, noves demandes i nous temes per resoldre en la gestió política del món del treball. Per això, és moment de decidir com volem que sigui el món laboral dels anys vinents”, va concloure Torrent.