Formació Professional
La percepció de la Formació Professional com a una eina essencial de futur està cada cop més present en l’opinió pública. I això es tradueix immediatament en les institucions. Ahir, per exemple, es va firmar un acord històric entre Govern, patronals i sindicats per a la planificació d’una Formació Professional més centrada en les necessitats del nou mercat laboral.

D’aquesta forma, l’acord permetrà establir els criteris generals de planificació en l’àmbit educatiu i de treball. En aquest sentit, l’acord neix de la necessitat urgent de transformar l’estructura de qualificació professional. Això demostra com l’FP és una de les palanques decisives de canvi a Catalunya per l’impacte sobre les trajectòries formatives i professionals de les persones.

En aquest sentit, l’acord és el resultat del diàleg social permanent en el marc de la Comissió Rectora del Sistema. En aquest cas, la presentació d’aquest acord històric va estar presidit per la conselleria de la Presidència, Laura Vilagrà, i els consellers d’Empresa i Treball, Educació i Recerca i Universitats.

Una oferta integrada pels estudis d’FP

Així, per primer cop a la història, s’han concertat els criteris que han de permetre la planificació i priorització de 445.818 places. Això significa un increment de 6,42% respecte a l’any passat i una inversió de 901,7 milions d’euros. Aquesta xifra es pot desgranar en 31.323 euros en certificats professionals, 171.028 milions per l’àmbit educatiu i 243.467 per la formació continua.

Segons la consellera de la Presidència, la inversió en Formació Professional ha passat de 720 milions als 901,7 en tan sols un any. “Això demostra la importància estratègica que aquest àmbit té per al Govern”, va dir Vilagrà.

445.818 places per la Formació Professional

Per la seva part, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va remarcar l’increment de places establert per aquests estudis. “Les 445.818 places planificades són una xifra històrica, coherent amb el nostre objectiu com a Govern. Ja ho hem dit moltes vegades, volem que aquesta sigui la legislatura de la Formació Professional”, va assegurar Torrent.

En aquest sentit, Torrent va garantir que des del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya ja s’ofereixen 31.323 places pensades “perquè les persones en situació d’atur tinguin més oportunitats per accedir al món laboral i perquè les empreses puguin ser més competitives gràcies al talent i el treball de qualitat”.

La força del Consorci per a la Formació Continua de Catalunya

Torrent també ha remarcat com l’oferta de formació contínua que s’ofereix des del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya no deixa de créixer i actualment arriba a les 243.467 persones. La voluntat és, segons Torrent, “desenvolupar la millora de les competències professionals i la productivitat d’aquestes persones i, en conseqüència, de les empreses, oferint programes de formació transversal i sectorial”.