Ningú es pot sorprendre del fet que el Japó sigui una potència tecnològica mundial. Tant és així que actualment és el tercer país del món en inversions en R+D. En aquest sentit, Catalunya s’ha convertit en una de les portes d’entrada de la innovació japonesa a Europa. Amb més de 230 empreses, Japó és el país asiàtic amb més multinacionals establertes al territori. I la voluntat del Govern és que aquesta xifra augmenti.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va iniciar aquesta setmana una gira institucional per països asiàtics. L’objectiu d’aquest viatge era atreure inversió estrangera. La primera parada va ser la fàbrica que Iljin Materials té a Malàisia, amb una planta similar a la que obriria a Mont-roig del Camp. I després ha passat per Tòquio i Yokohama.
Catalunya, una de les portes d’entrada de les empreses del Japó a Europa
Segons Torrent, “Catalunya és una de les principals portes d’entrada de les empreses japoneses a Europa, un actiu que hem de saber aprofitar en un context de transformació industrial mundial”. En aquest sentit, el conseller d’empresa va afirmar que “el Japó és una de les grans potències mundials des d’un punt de vista tecnològic i una de les economies que inverteixen més en R+D”.
La visita al Japó estava centrada a buscar inversions en àmbits claus com els semiconductors o l’hidrogen. Per Torrent, això és “un objectiu estratègic per Catalunya”. De fet, el sector dels semiconductors és un dels mercats prioritaris en l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de les empreses catalanes.
35 projectes d’inversió estrangera vinguts del Japó
El conseller va fer aquestes declaracions acompanyat per la directora de l’oficina d’ACCIÓ a Tòquio, Yuko Kijimoto. “Actualment, ACCIÓ treballa amb una cartera de 35 projectes d’inversió estrangera d’aquest país, la xifra més alta de la seva història”. Per això, Japó és ara com ara el cinquè país amb més projectes que potencialment es poden materialitzar a Catalunya, amb el 5,7 %.
Durant les trobades amb possibles inversors, Torrent vol explicar els actius que presenta Catalunya per posicionar-se com a destí d’inversions i fomentar la col·laboració tecnològica i d’innovació entre ambdós països. Així, per exemple, el conseller mantindrà torbades amb directius d’empreses com NTT Data, una de les multinacionals més importants del sector de les telecomunicacions.
Visita a una de les 50 estacions d’hidrogen per a vehicles
En el camp de l’automoció, Torrent visitarà una de les 50 estacions d’hidrogen per a vehicles que ja estan en funcionament al país de l’empresa Iwatani. A més, el conseller mantindrà una trobada amb la companyia japonesa Chiyoda. L’empresa ha desenvolupat una tecnologia que en permet el transport de l’hidrogen en estat líquid a temperatures i pressió ambientals de forma segura.
Finalment, el conseller es reunirà amb els responsables del National Institute of Advanced Industrial Science and Tecnology (AIST), el centre d’investigació més rellevant del Japó i responsable de l’execució de la tecnologia avançada en la fabricació de semiconductors. D’aquesta manera, Torrent coneixerà de primera mà els projectes més punters d’aquest camp.