Consorci de Formació Professional d'Automoció

Expo smat cities
Avui arrenca una nova edició de l‘Smart City Expo World Congress, la més important del món en aquest sector. La Fira Gran Via II, a l’Hospitalet de Llobregat, torna a ser el lloc de trobada d’empreses i experts en les anomenades ciutats intel·ligents que engloba innovacions en l’àmbit de l’automoció, la logística, la tecnologia, l’arquitectura o l’urbanisme.

El que queda clar és que aquest és un sector creixent. Segons un estudi de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), Catalunya té ara mateix 471 empreses centrades en aquest àmbit. Això vol dir un 7,3% més des d’abans de la pandèmia. A més, la facturació ha crescut un 7,5% arribant als 10.445 milions d’euros anuals.

Smart Cities, 46.007 llocs de treball, un 2,3 % més que abans de la pandèmia

Segons l’estudi, aquestes empreses generen 46.007 llocs de treball, un 2,3% més que abans de la pandèmia. Entre les principals companyies dedicades a aquest sector tenim a  Mova  Computer  Vision  Center (CVC), EurecatéKratosIQU o el Barcelona Supercomputing Center.

Totes aquestes empreses tindran un estand comú a la fira, organitzat per la conselleria d’Empresa i Treball. Comptarà amb 16 empreses i centres tecnològics. Entre d’altres, també tindrà a App& TownSeabots, Loops Cloud ComputinfEOS ConnectivityCenter for Innovation in Transport (CENIT),  LovelymapsAonvhipCTTCSITEP i i2CAT Foundation.

Mobilitat verda, medi ambient, qualitat de vida, smart goverment i seguretat

En l’actualitat, el sector de les ciutats intel·ligents a Catalunya està centrada en empreses dedicades a l’entorn urbà. Això vol dir il·luminació, espais verds, equipaments urbans, construcció i materials. També són empreses dedicades a la mobilitat verda, el medi ambient, la qualitat de vida, l’smart goverment i la seguretat.

Això es tradueix en un 23% d’empreses fabricants de productes, un 22,5% de desenvolupadores de software, un 14,6% de proveïdores de serveis i un 10,8% consultories. Segons l’estudi d’ACCIÓ, un 26% són startups i la majoria, un 57%, exporten els seus productes i serveis.

600 ciutats i 1.000 empreses, ajuntaments i administracions públiques

Dins de l’objectiu de la conselleria d’Empresa i Treball d’impulsar la competitivitat d’aquest sector a Catalunya i posicionar-lo a escala internacional, Acció també organitza el Brokerage 2022! Es tracta del networking central de l’esdeveniment. Organitza reunions entre 1.000 empreses, ajuntaments i administracions públiques d’arreu del món per fer front als reptes urbans vinculats a la innovació i la neutralitat climàtica. Entre d’altres, tindran representació a la fira Londres, Boston, Roma, Cartagena de Indias, Amsterdam o París.