La Consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón ha realitzat una videotrucada amb els agents polítics i socials implicats amb la crisi de Nissan per buscar-ne solucions. Aquesta reunió telemàtica ha comptat amb la participació de la ministra d’Indústria Reyes Maroto. L’objectiu de la trobada ha estat la cerca de solucions perquè Nissan modifiqui la seva proposta de tancar les fàbriques de Bacelona aquest desembre. Prèviament a la videoconferència, Reyes Maroto havia expressat davant el Senat la necessitat de “fer un front comú” per tal de revertir la situació.
A més d’Àngels Chacón i Reyes Maroto, a la reunió també hi ha estat Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixach; i Manuel Enric Llorca, alcalde de Sant Andreu de la Barca. També hi han assistit Teresa Cunillera, delegada del Govern a Catalunya i Raül Blanco, secretari general d’Indústria i Pime del Ministeri. Els sindicats han estat representats per Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya; Camil Ros, secretari general d’UGT de Catalunya; i Pedro Ayllón, secretari general de la Federació d’Indústria d’USO. Per part de la patronal, n’ha participat Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball Nacional. Teresa Cunillera, delegada del Govern a Catalunya; Raül Blanco, secretari general d’Indústria i Pime del Ministeri; i Pere Navarro, delegat especial del Consorci Zona Franca de Barcelona, també han estat presents.
La unitat dels agents socials i polítics, clau per revertir la crisi de Nissan
A la reunió s’ha establit un criteri unificat d’actuació davant la crisi generada per la proposta de Nissan de tancar les seves fàbriques a Barcelona. Per això, tots els agents implicats han dissenyat un pla d’actuació per mantenir el mateix discurs amb l’empresa d’automoció japonesa. Aquest pla d’acció comú estarà estructurat en cinc punts clau. El primer d’ells és el de reafirmar el suport als treballadors de Nissan i de totes les empreses auxiliars que es veuran afectades pel tancament. El segon, el compromís per unificar els criteris d’actuació perquè Nissan compleixi “la seva responsabilitat social amb el territori que l’ha acollit durant quaranta anys”.
El tercer eix d’actuació anirà enfocat a fer veure a Nissan la viabilitat econòmica de les fàbriques que té previst tancar al desembre. Per fer-ho, tots els agents socials es basaran en el pla elaborat pel Ministeri d’Indústria i la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Revertir la crisi de Nissan suposarà evitar la pèrdua d’uns 20.000 llocs de treball directes i indirectes.
Finalment, els punts quart i cinquè tractaran que totes les forces polítiques cooperin per “mantenir l’activitat de Nissan i del parc de proveïdors, renovar la ferma aposta del conjunt d’administracions, patronal i sindicats per l’automoció catalana, així com el compromís amb el conjunt de la indústria, com a sector clau de futur”.