Consorci de Formació Professional d'Automoció

UGT FICA ha denunciat la inacció de l'Executiu davant la manca de mesures per l'automoció
UGT FICA ha denunciat la inacció de l’Executiu davant la manca de mesures per l’automoció | UGT FICA

 

La Federació d’Indústria, Construcció i Agro d’UGT (UGT FICA) ha exigit al govern de l’Estat que aclareixi quin serà el seu model industrial d’automoció. Així doncs, el sindicat demana saber quines mesures s’aplicaran a mitjà i llarg termini en el sector de l’automòbil. A més, UGT FICA reclama que es prenguin mesures coordinades per evitar decisions contradictòries que afectin negativament la indústria.

Fonts d’UGT FICA indiquen que “no ocultem la nostra aposta per un sector fort i ecològic”. Així, el sindicat afirma estar “a l’avantguarda” per introduir mesures que beneficiïn l’automoció sense comprometre els dos milions de persones que hi treballen. L’organització sindical ha recordat que “ja abans de la pandèmia havíem advertit de la necessitat d’afrontar reptes com la digitalització, la Indústria 4.0 o la transició cap al vehicle verd; ara, en plena tercera onada de la Covid-19, seguim plantejant la mateixa urgència”, assegura UGT FICA.

Així, des del sindicat es destaca que “tenim clar quin model de sector volem i quines necessitats cal abordar a curt termini”. Tanmateix, UGT FICA critica que el govern de l’Estat no tingui tan clar aquest model industrial. En aquest sentit, asseguren que les actuals mesures “no fan cap bé als fabricants, auxiliars, concessionaris, tallers i assegurances que sobreviuen del sector”.

UGT FICA: “Aspirem que les fàbriques produeixin un volum similar al del 2019”

En un comunicat de premsa, UGT FICA reclama transparència per part del govern de l’Estat a l’hora de definir el model de la indústria automobilística. Alhora, ha posat de manifest la necessitat de coordinar tots els esforços de les administracions per evitar mesures contradictòries. Així, el sindicat espera poder arribar a volums de producció similars als de 2019. Tot plegat, continuant amb l’aposta pel vehicle elèctric i l’evolució del sector cap a la Indústria 4.0.

“Des d’UGT FICA aspirem que les fàbriques puguin assolir una capacitat productiva similar a la del 2019, quan es varen fabricar 2,8 milions de vehicles; alhora, aspirem a produir vehicles de combustió amb baixes emissions i vehicles ecològics, adaptant la producció de cada segment a la demanda natural dels usuaris sense imposar restriccions que es girin en contra del conjunt del sector; aspirem a mantenir i potenciar els més de dos milions de llocs de feina amb els quals compta aquesta indústria; aspirem que cap treballador es quedi fora del procés de transformació que viu el sector, mitjançant programes de formació i reciclatge en noves tecnologies; aspirem que la indústria de l’automoció continuï sent pionera en la introducció de tecnologies punteres i mètodes de treball competitius i negociats amb els representants dels treballadors; aspirem, en definitiva, a comptar amb un sector que aposti pel diàleg i sigui la punta de llança de la necessària reindustrialització que necessita el nostre país”.

El sindicat continua demanant “la convocatòria urgent” d’una Mesa d’Automoció

De cara a solucionar els problemes de l’automoció, UGT FICA segueix reclamant “la convocatòria urgent de la Mesa de l’Automoció, constituïda ja fa un any i mig”. Amb aquesta mesura, el sindicat espera evitar “el postureig”, que provoca que “seguim sense avançar en cap proposta de treball”. De fet, el sindicat denuncia que “ni tan sols s’han formalitzat els grups de treball que han de buscar solucions que assegurin el futur del sector”.

Aquestes demandes d’UGT per constituir una Mesa d’Automoció no són quelcom de nou. El passat mes d’octubre, UGT FICA ja exigia una Mesa d’Automoció, alhora que proposava 23 mesures per impulsar el sector. Ja aleshores, el secretari sectorial d’Indústria Automobilística d’UGT FICA, Jordi Carmona, destacava que l’automoció es troba “en un punt d’inflexió”. Per això, UGT FICA va demanar al Ministeri d’Indústria la “convocatòria immediata” d’una Mesa d’Automoció que abordi les mesures que el sector necessita.

Amb aquest nou comunicat, el sindicat denuncia la inacció del Ministeri de Treball davant les seves demandes. “No podem ocultar la nostra decepció amb el Govern de l’Estat en aquesta matèria”, resa el comunicat. Per això, UGT FICA exigeix a l’Executiu “que es deixi treballar el Ministeri d’Indústria com a interlocutor únic i necessari”. Alhora, demana que eviti “interferir negativament en el desenvolupament de l’automoció, amb mesures que s’aproven sense el consens de totes les parts”. L’organització sindical conclou el seu comunicat exigint al Ministeri d’Indústria “que convoqui ja mateix la Mesa d’Automoció per poder constituir els grups de treball i començar a dissenyar els fonaments per salvaguardar la indústria automobilística i l’ocupació que en depèn”.