Té algun sentit que es pagui més a unes persones que a unes altres per fer el mateix treball? El sentit comú diria que no, que si la feina és el que es paga, no la persona, no importa qui la faci. Tanmateix, aquesta situació continua sent un fet dins de l’actual mercat del treball. Els homes encara continuen cobrant més que les dones pel mateix treball, almenys segons un estudi elaborat per l’Observatori del Treball i Model Productiu.
El 2014, el departament d’Empresa i Treball va començar a elaborar aquest Observatori del Treball i Model Productiu que certifica que els homes cobren més que les dones. Encara que aquest percentatge ha caigut any rere any, el cert és que la bretxa salarial continua sent una realitat i es situa en un escandalós 19,7 %, un 0,9 % menys que l’any passat.
La bretxa salarial de gènere baixa uns 6,4 punts des de 2014
Està clar que la tendència és a equilibrar la bretxa, però a un ritme del 0,9% per anys, el problema no se solucionarà fins d’aquí a uns vint anys. Per exemple, en els últims sis anys d’ençà que es fa l’estudi, l’indicador només ha baixat uns 6,4 punts.
¿Què vol dir aquest 19,7%? Això vol dir que les dones només cobren el 80,3% del salari que reben els homes. Per tant, a efectes pràctics seria com si les dones deixessin de cobrar a l’octubre.
El salari brut anual es va situar en 27.000,1 euros de mitjana
Segons l’informe, el salari brut anual mitjà de la població assalariada a Catalunya es va situar en 27.000,1 euros. Aquesta xifra suposa un increment de 1.131,9 euros respecte a l’any anterior. Per sexes, l’increment del brut anual per a les dones va ser de 1.108,5, fins a situar-se en els 24.096,7 euros. Per la seva part, els homes van pujar una mitjana de 1.038,2 euros fins a un total de 30.003,6 euros. En aquest sentit, la diferència salarial entre homes i dones és actualment de 5.907 euros a l’any.
El problema més gran en aquest aspecte recau en els salaris més baixos. En els salaris més precaris, la diferència entre homes i dones es dispara a un 31,6 %. Quant a edats, la bretxa salarial més alta afecta les dones entre 45 i 54 anys, on el percentatge puja fins al 22,8 %.
El compromís amb la transformació feminista del Govern
Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat té un ferm compromís amb la transformació feminista del mercat de treball, vehiculada a través de l’acció coordinada i conjunta dels departaments d’Empresa i Treball i Igualtat i Feminismes. A més, el Departament d’Empresa i Treball, mitjançant el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), va destinar 52,6 M€ a polítiques actives d’ocupació per a dones l’any passat.