Consorci de Formació Professional d'Automoció

Automatització

Segons dades de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), el 53% de les empreses tenen el dèficit de talent com el seu principal repte per aquest 2023. I no només això, un 43% afirma que el problema serà retenir-lo i fidelitzar-lo perquè no se’n vagi. Només cal mirar les dades. L’estat espanyol té actualment un dèficit de vacants tecnològiques en sectors com la intel·ligència artificial, la computació quàntica o la Indústria 4.0.

Aquest problema s’estén a tota Europa. Un 3% de les vacants en aquests sectors tecnològics van quedar sense cobrir en el primer semestre de 2022. Aquest hàndicap obliga les empreses a implementar mesures d’urgència perquè la seva producció no quedi afectada. Es parla molt de la manca de xips i de components, però la següent crisi pot arribar de la manca de treballadors qualificats.

Automatització i solucions tecnològiques, claus per la sostenibilitat productiva

Entre les mesures que ja s’han començat a fer amb urgència està la formació contínua dels treballadors interns, nous models de contractes pel talent existent o incentius financers. Tanmateix, no és suficient i les empreses han començat a apostar per l’automatització com una primera contra mesura eficient e imprescindible.

Segons Klaus Krüger, General Manager d’Europa Central d’Omron Electronics, les solucions tecnològiques són l’única solució viable. En aquest sentit, Krüger afirma que l’automatització pot acaparar totes les tasques repetitives i monòtones, alliberant als treballadors i fent-los concentrar en tasques més creatives i valuoses. “Calen solucions integrades que incloguin la participació de socis experimentats i una combinació de tecnologies de la informació i tecnologies operatives”, afirma.

Robòtica, Big Data, Realitat Augmentada i Internet de les Coses (IoT)

En un article publicat en la pàgina “Automáticaeinstrumentación.com“, Krüger afirma de la imperiosa necessitat de les empreses actuals d’apostar per tecnologies innovadores com la robòtica, el big data, la informàtica en el núvol, la Realitat Augmentada (RA) i l’Internet de les Coses (IoT). “Ajuden a fer front a l’escassetat d’habilitats i de mà d’obra, ja que permeten la creació de valor i fluxos de treball flexibles”.

Tanmateix, aquestes tecnologies requereixen coneixements, plataformes d’automatització industrial i socis acostumats al 5G, la Intel·ligència Artificial o l’anàlisi de dades. Per aquest motiu, cal implicar als mateixos treballadors des del primer moment en aquest procés de transició, “Cal formar i empoderar als treballadors perquè aprofitin al màxim aquestes tecnologies”, conclou.

3,5 milions d’unitats robòtiques i un mercat de 170.000 milions en 2027

Segons l’últim World Robotics Report, en 2021 es van instal·lar 517.000 robots industrials en fàbriques de producció. Això representa un creixement del 31% respecte a 2020. Actualment, hi ha un estoc de 3,5 milions d’unitats robòtiques i la tendència és a l’alça. El mercat de la robòtica s’estima en uns 61.400 milions d’euros i es preveu que pugi fins als 170.000 milions en 2027.

En aquest sentit, nou de cada deu empreses tenen previst automatitzar tots els seus processos productius per al 2030. Això permetrà un augment significatiu de la productivitat i una important disminució en la taxa d’errors. El futur és dels robots i cal estar preparats. I això no vol dir que aquesta automatització tregui llocs de treball, sinó que l’èxit associat a aquesta inversió fa que es necessiten més treballadors qualificats.