El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha viatjat a Rotterdam (Països Baixos) per a conèixer diversos projectes vinculats a l’hidrogen verd. La finalitat del viatge és la d’accelerar el desplegament d’aquest recurs energètic a Catalunya. Durant la seva visita, el conseller ha estat acompanyat per Albert Castellanos i Maduell, secretari d’Empresa i Competitivitat. A més, hi ha estat present Paul Barreveld, director de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions d’ACCIÓ a Amsterdam.
Un cop a Rotterdam, Torrent ha assegurat que «Catalunya serà una de les regions clau a Europa en el desenvolupament de l’hidrogen verd». En aquest sentit, considera que el país compta amb «les capacitats i els actius per ser-ne un actor líder». Sobre el potencial de Catalunya en matèria d’hidrogen verd, el titular d’Empresa i Treball ha recordat que es tracta «d’un dels territoris més industrialitzats del sud d’Europa amb un dels principals polígons petroquímics, infraestructures portuàries de primer nivell i una vintena d’universitats i centres d’R+D amb estudis i projectes vinculats a l’hidrogen». D’altra banda, ha reivindicat l’hidrogen verd com a eina per crear nous models de negoci, així com a vector per a descarbonitzar la indústria.
«Catalunya serà una de les regions clau a Europa en el desenvolupament de l’hidrogen verd»
Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball
Ja a Rotterdam, primerament Roger Torrent s’ha reunit amb diversos directius del port de la ciutat. Es tracta de la infraestructura portuària més gran d’Europa, amb una superfície superior als 100 kilòmetres. A més, el Port de Rotterdam està liderant una iniciativa per introduir-hi una xarxa d’hidrogen a gran escala. Així, la ciutat dels Països Baixos preveu que el seu port esdevingui un centre internacional per a la producció, importació, aplicació i transport d’aquest recurs energètic. Més concretament, s’estima que des d’aquest equipament se subministraran 4,6 milions de tones anuals d’hidrogen verd al nord-oest d’Europa a partir de 2030. Després de la visita al port, el conseller va mantenir reunions de treball amb companyies ubicades al port i vinculades a l’hidrogen. Per exemple, la multinacional britànica BP.
Per tal de formar part del moviment per a impulsar l’hidrogen verd, Catalunya va adherir-se a l’abril al Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre. Es tracta d’una iniciativa de cooperació interterritorial i publicoprivada, que té l’objectiu de desplegar l’economia d’aquest recurs. Així, els territoris de Catalunya, l’Aragó, Navarra i el País Basc, de la mà del consorci d’empreses SHYNE, buscaran contribuir a la descarbonització de la indústria, millorant-ne la competitivitat i atraient noves inversions en aquests territoris.