Instant de la presentació dels Nuclis d'R+D empresarial, que va tenir lloc en format virtual
Instant de la presentació dels Nuclis d’R+D empresarial, que va tenir lloc en format virtual

La Generalitat de Catalunya ha dotat amb 10 milions d’euros la línia d’ajuts Nuclis d’R+D empresarial. Es tracta d’un finançament destinat a impulsar projectes tecnològics diferencials per contribuir a la transformació tecnològica i verda del teixit empresarial català. Aquest 2022, la convocatòria preveu un import màxim de subvenció per projecte de 250.000 euros. La sol·licitud dels ajuts quedarà oberta en els pròxims dies.

El director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà i Pujol, va ser l’encarregat d’anunciar els ajuts. Així, els Nuclis d’R+D empresarial s’articularan a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. A més, comptaran amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per mitjà de l’Agència de Residus de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

«La competitivitat de l’empresa catalana està directament relacionada amb la capacitat d’oferir respostes innovadores als grans reptes del món actual»

Lluís Juncà i Pujol, director general d’Innovació i Emprenedoria

En el context actual estan coincidint grans transformacions tecnològiques amb la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic. Per això, la innovació empresarial ha esdevingut un factor estratègic per a la competitivitat dels nous models productius. Per aquesta raó, els Nuclis d’R+D empresarial busquen incentivar el desenvolupament tecnològic de nous productes o serveis. D’aquesta manera, es millorarà l’aprofitament de residus i es plantejaran diverses accions i estratègies alineades amb la lluita contra el canvi climàtic.

Segons Lluís Juncà, els ajuts representen «una aposta ambiciosa per situar l’R+D al centre de l’activitat del teixit empresarial català». En aquest sentit, el director general d’Innovació i Emprenedoria considera que «la competitivitat de l’empresa catalana està directament relacionada amb la capacitat d’oferir respostes innovadores als grans reptes del món actual, que passen per la transformació tecnològica i verda».

Com s’estructuraran els Nuclis d’R+D 2022 empresarial?

Els ajuts Nuclis d’R+D empresarial 2022 distribuiran 10 milions d’euros en tres línies estructurals:

  1. Nuclis d’R+D, amb un pressupost de 6 milions d’euros, atorgaran fins a 250.000 euros per projecte. Aniran destinats a impulsar projectes de recerca. La seva finalitat és ajudar les empreses a desenvolupar nous productes, processos o serveis d’alt risc tecnològic.
  2. Nuclis d’R+D d’Economia circular de l’àmbit dels residus, amb un pressupost d’1,5 milions d’euros. En aquest cas, els ajuts finançaran projectes de recerca i desenvolupament relacionats amb el residu. El seu objectiu és encetar nous processos de gestió de residus, així com millorar els existents, a partir d’innovacions tecnològiques.
  3. Nuclis d’R+D en Canvi climàtic, amb un pressupost de 2,5 milions d’euros. Preveuen ajuts de fins a 250.000 euros per a projectes vinculats a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. També es finançaran iniciatives orientades a desenvolupar materials sostenibles, millorar el cicle de l’aigua, impulsar les energies renovables o implantar iniciatives de mobilitat sostenible.

«Els ajuts són una eina útil per acompanyar les empreses en els primers passos de transició cap a l’economia circular»

Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha afirmat que «els ajuts són una eina útil per acompanyar les empreses en els primers passos de transició cap a l’economia circular». Barnadas ha afegit que els Nuclis d’R+D empresarial facilitaran «crear nous productes o serveis i revisar els processos productius, com mostren els resultats».

Segons la secretària d’Acció Climàtica, des del 2018 els ajuts destinats a l’economia circular han finançat 46 projectes de les 98 sol·licituds presentades. En total, han suposat una inversió de 5,1 milions d’euros. D’altra banda, el finançament destinat a projectes de canvi climàtic estrenen enguany la seva primera convocatòria conjunta per fomentar projectes d’R+D en el camp d’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Els Nuclis d’R+D empresarial, un referent en l’impuls a la innovació

Els ajuts del programa Nuclis d’R+D empresarial van dirigits a projectes amb lideratge empresarial on els beneficiaris poden codesenvolupar-lo amb altres empreses i amb desenvolupadors de tecnologia acreditats TECNIO. Addicionalment, les empreses que se’n beneficiïn disposaran de serveis complementaris per al seguiment i acompanyament dels seus projectes. Tota la informació referent a aquest finançament es pot consultar al web d’ACCIÓ.

Els Nuclis d’R+D empresarial és una línia d’ajuts a la innovació de referència. Impulsats per la Generalitat de Catalunya, han anat evolucionant des de l’any 2007, adaptant-se en cada convocatòria als nous formats i  a les noves necessitats d’R+D+I de les empreses catalanes. Des de la seva primera edició, han finançat 528 projectes de recerca i desenvolupament, amb la participació de 966 empreses. Segons ACCIÓ, més del 50% dels beneficiaris incrementen el nombre d’empleats durant els quatre anys posteriors. A més, un 70% experimenta un increment de la facturació.