Consorci de Formació Professional d'Automoció

Evolució volum d'inversió captat per les startups catalanes 2017-2021, dades en milions d'euros. Dades 2021 provisionals
Evolució volum d’inversió captat per les startups catalanes 2017-2021, dades en milions d’euros. Dades 2021 provisionals d’ACCIÓ a partir de Dealroom.

Durant l’any 2021, les startups de Catalunya van captar 1.479 milions d’euros en inversió. Així ho indiquen els càlculs d’ACCIÓ, agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a partir de dades recollides per la consultora Dealroom. Segons l’estudi, es tracta de la xifra més alta de la història, superant en un 246% el volum d’inversió obtingut l’any 2020. Pel que fa a Barcelona, s’ha situat el 2021 com la quarta ciutat de la Unió Europea en nombre de rondes de finançament, per davant de grans urbs europees com Amsterdam o Munic; i només per darrere de París, Berlín i Estocolm.

A més, es tracta de la sisena ciutat de la unió en volum d’inversions captades. D’aquesta manera, la Ciutat Comptal ha esdevingut el quart ecosistema de la UE amb el nombre més gran d’scale-ups. És a dir, empreses emergents que han captat més d’1 milió de dòlars de finançament.

El 51% de les inversions va provenir de rondes de finançament superior als 100 milions de dòlars

El 51% d’aquestes inversions prové de rondes superiors als 100 milions de dòlars (o 88 milions d’euros). Aquestes xifres, doncs, són bona prova de la maduresa de l’ecosistema català d’startups. El 49% restant, provinent de rondes d’inversions entre els 0 i els 100 milions de dòlars, han suposat un total de 724 milions d’euros per a les empreses emergents del Principat. En aquest cas, es tracta també de la xifra d’inversions més alta de la història per a aquest tipus de rondes de finançament.

Pel que fa al nombre d’scale-ups enregistrades per Dealroom, Barcelona només va quedar per darrere de París, Berlín i Estocolm. A més, les projeccions de la consultora situen la capital catalana com a setè hub d’startups de la UE en nombre d’unicorns: empreses tecnològiques amb una valoració d’entre 250 milions i 1.000 milions de dòlars. En aquest sentit, Dealroom pronostica que en el futur Barcelona podria acollir 15 empreses d’aquesta categoria.

«Aquests resultats posen de manifest la robustesa de l’ecosistema d’startups a Catalunya»

Natàlia Mas i Guix, directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ

Segons Natàlia Mas i Guix, directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, «aquests resultats posen de manifest la robustesa de l’ecosistema d’startups a Catalunya». Pel que fa a aquest ecosistema, la directora general d’Indústria assegura que «s’ha més que recuperat del xoc inicial provocat per la pandèmia». Val a dir que, l’any passat, les empreses emergents catalanes van obtenir inversions superiors en un 65% a les obtingudes l’any 2018 que, fins ara, tenia les dades més altes de la història.

Per això, Mas i Guix ha destacat que aquestes dades són «un senyal clar del potencial dels projectes emprenedors catalans i l’interès creixent que desperten en l’àmbit internacional». Finalment, la responsable d’Indústria considera Barcelona «un lloc idoni no només per crear startups, sinó també per fer-les créixer, perquè s’ha consolidat en un hub atractiu per atraure inversions estrangeres i talent, sobretot vinculat a l’àmbit digital».

Pots consultar totes les dades esmentades en aquest article en l’estudi publicat per ACCIÓ.