L'Innovation Day s'ha celebrat de manera mixta, amb activitats presencials i d'altres online
L’Innovation Day s’ha celebrat de manera mixta, amb activitats presencials i d’altres online | SEAT

 

Seat ha celebrat la segona edició de l’Innovation Day. Es tracta d’un esdeveniment inspiracional que, segons l’empresa d’automoció té l’objectiu de “reconèixer i fomentar l’esperit d’innovació entre els mateixos empleats de la companyia”. Enguany, l’Innovation Day ha tingut un format híbrid, amb algunes activitats en línia i d’altres celebrades en format presencial. Amb aquestes accions, l’empresa de Martorell ha “mostrat algunes de les idees, visions i projectes que podrien marcar el futur de la indústria automobilística”, explica.

Entre aquestes innovacions, un projecte per aprofitar la pellofa d’arròs en la producció de peces d’automoció. També s’han mostrat aplicacions en realitat virtual, programes de simulació, experiències immersives i altres solucions per optimitzar els temps i costos de producció.

Innovation Day: projectes, xerrades i tallers on la innovació és la protagonista

L’Innovation Day ha constat de tres parts. La primera, una cimera presencial i en línia en la qual s’han mostrat una cinquantena de projectes. En aquestes conferències, els autors dels projectes d’innovació han pogut interactuar amb els assistents. El segon bloc ha consistit en xerrades sobre innovació impartides per experts en diversos temes. Entre aquests temes, la intel·ligència artificial, la innovació en temps de crisi o la innovació enfocada als més joves. Finalment, a la tercera part cinc grups de treball han aplicat metodologies innovadores per intentar resoldre reptes relacionats amb la nova mobilitat, el vehicle connectat i altres aspectes de l’automoció.

El vicepresident de Recursos Humans de Seat, Xavier Ros, ha ressaltat la importància de la innovació per l’empresa d’automoció. “La innovació és un catalitzador per Seat en dos sentits. Primerament, ens permet evolucionar cap a nous processos i implementar noves formes de treball més eficients. A més, ens permet crear nous productes, serveis i formes d’operar que poden convertir-se en factors diferencials en un futur”, afirma Ros.

L’Innovation Day presenta Oryzite, el projecte per fabricar recanvis amb arròs

Ku-Fizz és una de les innovacions més destacades presentades a l’Innovation Day de Seat. Es tracta d’una tecnologia d’escumació física que permet reduir el pes de peces de plàstic. Mitjançant la injecció de gas, es genera una estructura d’escuma a l’interior de la peça, millorant les seves prestacions respecte de les tecnologies actuals. Així, s’utilitza menys plàstic i materials d’injecció, reduint el pes de les peces d’automoció, l’empremta de carboni, els temps de producció i els costos.

Altrament, l’Innovation Day va ser l’escenari on es va presentar Oryzite. Oryzite és un projecte pilot d’innovació basat en l’economia circular. El seu objectiu és explorar els possibles usos de la pellofa de l’arròs com a substitutiu de materials plàstics i reduir la contaminació. Segons Seat, cada any es conreen més de 700 milions de tones d’arròs arreu del món. El 20% d’aquesta xifra és la pellofa, que suma uns 140 milions de tones que es converteixen en residus. L’ús de la pellofa d’arròs en la fabricació de peces ja s’ha provat en els revestiments del Seat León.

Data Driven I+D, un software fet a mida per innovar en temps real

Data Driven I+D va ser un dels altres projectes presentat a l’Innovation Day. Consisteix en un software fet a mida, el qual permet integrar totes les dades generades pel departament d’R+D. Així, Seat els pot utilitzar a temps real. Segons l’empresa d’automoció, aquesta tecnologia els facilita la presa de decisions i millora l’eficiència dels processos.

Aquest nou projecte suposa una nova metodologia de treball, que es beneficia de tècniques com el cloud computing. Això permet a Seat assolir “una operabilitat adaptable, a partir d’un sistema d’alertes i notificacions en viu”, asseguren. Aquest model es pot aplicar “a qualsevol projecte o departament que necessiti informació tècnica”. Entre aquests departaments, els de Business Analytics, Data Governance, App Factory, Business Performance, Organització i Culture Transformation.

L’Innovation Day mostra totes les innovacions de CUPRA

A l’Innovation Day de Seat també s’ha presentat Moonkey. Es tracta d’un programa de disseny que permet simular imatges amb un alt grau de realisme. El software està capaç d’automatitzar la creació d’imatges i vídeos de Computer Graphics mitjançant un sistema desenvolupat per codificadors i dissenyadors de Seat.

Segons la companyia de Martorell, “aquesta poderosa plataforma de creació 3D d’última generació està equipada amb un dels millors motors gràfics de la indústria”. Moonkey també és compatible amb canalitzacions en temps real i sense connexió. Recentment, el programa ha estat utilitzat per anunciar el Cupra el-Born, un prototip 100% elèctric. En la presentació de l’automòbil, es va utilitzar una simulació feta íntegrament amb Moonkey. A més, el software ofereix una àmplia gamma d’escenes, geometries i biblioteques de materials. “En només uns minuts, es poden col·locar i animar automàticament els models de la marca en una àmplia varietat d’entorns”, afirma Seat.

Els assistents de l’Innovation Day també van accedir a les darreres funcionalitats aplicades a la resta de vehicles i prototips de Cupra. “Pantalles orientables a l’interior del cotxe, continguts personalitzats, altaveus, connectivitat individualitzada, seients de cuir que utilitzen perforacions 3D per una millor estructura, entre d’altres”, indica la marca.

La realitat virtual i el networking també es deixen veure

D’altra banda, els assistents van poder conèixer de primera mà AVASim Tool. Es tracta d’un simulador de muntatge en realitat virtual fàcil d’utilitzar. Aquest simulador serveix per detectar dificultats de muntatge ja durant la fase de prototipat dels vehicles. Així, es poden visualitzar els punts de col·lisió i les forces d’acció i reacció abans d’iniciar la fase de muntatge.

Finalment, l’Innovation Day va significar el punt de partida de SEAT INNOVA. Segons Seat, es tracta “d’una plataforma de networking i inspiració, que connecta els treballadors de diferents departaments i que explora projectes passats”. A més, SEAT INNOVA permet participar en reptes, tallers i xerrades relacionades amb tots els àmbits de l’empresa.