Consorci de Formació Professional d'Automoció

La Comissió establirà amb les empreses les bases de la negociació durant l’octubre
La Comissió establirà amb les empreses les bases de la negociació durant l’octubre | NISSAN

La Comissió de Reindustrialització de Nissan ha seleccionat les empreses per iniciar les negociacions sobre el futur de les fàbriques a Barcelona. Així, en una reunió celebrada avui, el grup de treball ha analitzat de manera rigorosa totes les propostes de reindustrialització presentades. Fruit d’aquesta anàlisi, han decidit no descartar cap de les ofertes vinculants rebudes el passat juliol, ja que totes compleixen amb els criteris de selecció. Tanmateix, la Comissió de Reindustrialització sí que ha decidit establir una fase de negociació preferent amb tres de les empreses presentades. Aquestes empreses són Great Wall Motor Company Limited (GWM), QEV Technologies i Silence.

A partir d’ara, i durant tot el mes d’octubre, la Comissió establirà les bases de la negociació amb totes les empreses. Aquest procés haurà d’estar tancat a finals de mes. La pròxima reunió de la Comissió de Reindustrialització de Nissan, doncs, se celebrarà a principis de novembre.

Les tres empreses amb les quals es negociarà de manera preferent

En la reunió d’avui s’ha consensuat iniciar un procés de negociació preferent amb tres empreses. La primera d’elles és el fabricant d’automoció xinès Great Wall Motor Company Limited. Es tracta d’una firma especialitzada en la fabricació de vehicles esportius utilitaris (SUV). El grup Great Wall Motor compta amb una gran presència al mercat automobilístic xinès, fonamentada a partir de les seves quatre marques:

  • GWM, marca del grup especialitzada en la fabricació de camionetes.
  • Haval, marca centrada en la producció d’automòbils SUV.
  • Wey, vessant especialitzada en la fabricació de vehicles de luxe.
  • Ora, marca que produeix els automòbils elèctrics del grup.

La segona empresa amb la qual la Comissió negociarà de manera preferent és QEV Techonoliges. Aquesta companyia lidera el projecte per crear un hub d’electromobilitat a les actuals instal·lacions de Nissan. Es tracta d’una empresa catalana especialitzada en mobilitat elèctrica. Des de fa vint anys, QEV Technologies desenvolupa automòbils elèctrics de competició, així com tecnologies i solucions d’electromobilitat per a altres fabricants d’automoció.

Finalment, Silence tanca la llista d’empreses amb negociació preferent. Es tracta d’un fabricant de vehicles de mobilitat urbana. Des de fa nou anys, Silence dissenya, desenvolupa i produeix scooters i bateries elèctriques pròpies. La companyia, amb seu i fàbrica a Barcelona, dona feina a més de 150 persones.

«La Comissió de Reindustrialització treballa de manera intensa però discreta per garantir el futur industrial de Nissan»

Natàlia Mas, directora General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya

La directora General d’Indústria de la Generalitat, Natàlia Mas, ha valorat «positivament» el treball de la Comissió de Reindustrialització. En la seva opinió, el grup de treball ha fet «un treball intens però discret per tal de garantir el futur industrial de Nissan i les millors opcions d’ocupació per a la seva plantilla». En aquest sentit, Mas ha afegit que «avui s’inicia una nova fase, obrint la negociació preferent amb GWM». A més, la directora General d’Indústria ha destacat que es complementarà aquest procediment «amb els projectes del hub i de Silence, tot i sense descartar cap dels altres projectes sobre la taula».

D’altra banda, el responsable d’Operacions Industrials de Nissan a Espanya, Frank Torres, ha recordat que l’únic objectiu de Nissan en aquesta negociació és «assolir la reindustrialització de les plantes a Barcelona». Per això, Torres ha assegurat que «Nissan mantindrà el seu paper actiu pel desenvolupament dels projectes seleccionats». Per concloure, el responsable de l’empresa japonesa d’automoció s’ha compromès a «seguir treballant amb la resta de membres de la Comissió de Reindustrialització durant les negociacions amb la millor voluntat d’arribar a un acord».

A banda de Natàlia Mas i Frank Torres, la reunió d’avui de la Comissió ha comptat amb la participació d’Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat; Raül Blanco, secretari general d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; Carles Prieto, subdelegat del Govern Espanyol a Catalunya; Sergio Alcaraz, director d’Enginyeria i representant de Nissan a la Comissió; Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB); així com representants de les quatre organitzacions sindicals que integren els Comitès d’Empresa de les fàbriques de Nissan a Zona Franca, Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca i NDS. Finalment, hi ha assistit Ignacio Crespo, director d’Estratègia i Transformació de la consultora KPMG.