Consorci de Formació Professional d'Automoció

 

La Comissió per la reindustrialització de Nissan Barcelona organitzarà grups de treball per analitzar les propostes
La Comissió per la reindustrialització de Nissan Barcelona organitzarà grups de treball per analitzar les propostes | NISSAN

 

La Comissió per la reindustrialització de Nissan Barcelona ha començat a analitzar de manera preliminar les disset propostes per reconvertir les fàbriques. A principis de maig, la Comissió va celebrar una reunió després que el 31 de març conclogués el termini perquè qualsevol part interessada presentés les seves propostes de reindustrialització. Així, un total de tretze empreses diferents van presentar disset projectes per la reindustrialització de les plantes de Nissan a Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.

D’aquestes disset iniciatives, deu estan relacionades amb la creació d’un hub d’electromobilitat. Altres tres estan orientades a la fabricació de vehicles elèctrics i d’hidrogen. D’altra banda, hi ha dues propostes per reconvertir les plantes en fàbriques de components d’automoció. Finalment, la Comissió també va rebre un altre parell de projectes vinculats a la construcció i emmagatzematge industrials.

La Comissió està integrada pels treballadors de Nissan, les administracions públiques i la direcció de l’empresa. A més, la consultora KPMG ofereix assistència tècnica durant les reunions de l’equip. Durant el maig, el grup de treball portarà a terme sessions conjuntes per analitzar les propostes en detall.

Els quatre criteris sobre els quals s’analitzaran els projectes de reindustrialització

Els membres de la Comissió han aprovat la metodologia d’anàlisi i avaluació dels projectes presentats. Així doncs, KPMG analitzarà cada proposta basant-se en quatre grans criteris:

  • El perfil corporatiu de l’empresa. És a dir, com està conformat el capital i socis i quina és la seva activitat principal. En aquest sentit, es prioritzaran aquelles companyies de caràcter productiu.
  • El marc estratègic i de mercat, així com el model de negoci de la proposta i el seu potencial.
  • El pla industrial, el qual inclou el nombre de llocs de treball que es mantenen, les previsions de creixement de la plantilla, les iniciatives de formació dels treballadors, i l’impacte del projecte sobre la cadena de valor de proveïdors locals.
  • La viabilitat econòmica i financera del pla de l’empresa.

D’altra banda, a la darrera reunió també es va acordar la metodologia de treball d’ara endavant. Els dies 24 i 25 de maig, doncs, els membres de la Comissió organitzaran sessions de treball conjunt per analitzar els projectes en profunditat. L’objectiu d’aquesta decisió és facilitar la posterior presa de decisions sobre els projectes de reindustrialització. Un cop seleccionades les opcions que compleixin els requisits, les empreses escollides hauran de presentar una oferta vinculant. Serà a partir d’aquí quan tingui lloc la fase de negociació del contracte final.

«La Generalitat seguirà treballant en la captació de projectes industrials que ajudin a enfortir el teixit productiu català»

Matilde Villarroya, directora general d’Indústria de la Generalitat

La reunió, celebrada el passat 4 de maig, va comptar amb la participació de Matilde Villarroya, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya; Raül Blanco, secretari general d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria; Carles Prieto, subdelegat del govern espanyol a Catalunya; Frank Torres, responsable d’Operacions Industrials de Nissan a Espanya; i Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). També van ser-hi presents les quatre organitzacions sindicals amb representació als Comitès d’Empresa de les fàbriques de Nissan a Zona Franca, Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca i NDS. Per part de la consultora KPMG, va participar-hi Ignacio Crespo, el seu director d’Estratègia i Transformació.

Durant la reunió, Matilde Villarroya va destacar la qualitat d’alguns dels projectes presentats fins al moment. A més, va recordar «el compromís del Govern de la Generalitat de seguir treballant activament en la captació de més projectes industrials que ajudin a enfortir el teixit productiu català».

Per la seva banda, Raül Blanco va assegurar que «els treballs de reindustrialització avancen correctament, van en la bona direcció i seguim sent optimistes respecte del futur industrial de les tres plantes».

La pròxima reunió de la Comissió se celebrarà el mes de juny.