Consorci de Formació Professional d'Automoció

Graduats FP
La formació Professional (FP) genera una major ocupabilitat a Catalunya. Així ho ratifica l’Estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2022. Les dades demostren que el percentatge de graduats en FP que busquen feina és del 12,28%, gairebé 30 punts per sota de la mitjana d’atur juvenil. En aquest cas, el percentatge creix fins al 42,46%.

L’estudi inclou estudiants graduats fins nou mesos després d’haver acabat satisfactòriament els seus estudis. En aquest sentit, es pot comprovar com el 52,05% de tots els estudiants d’FP troben feina. Aquest percentatge ha crescut set punts respecte al publicat al 2021, quan era del 45,32%. Aquesta pujada encara podria estar relacionada amb els efectes de la pandèmia.

En total, el 33,57% dels alumnes consultats treballa en una primera feina i el 18,48 assegura que compagina la feina amb nous estudis. En aquest sentit, destaca que el percentatge d’alumnes que aposta per la continuïtat formativa és del 54,15%.

53.590 graduats d’FP en l’últim curs

En l’últim any, va haver-hi 53.590 graduats, 3.200 més que l’any anterior d’FP. També ha pujat l’aposta per l’FP dual. “Les dades ens diuen que l’FP dual incrementa les possibilitats d’inserció laboral. Avançarem per aquest camí”, va assegurar Josep GonzàlezCambray, conseller d’Educació en la presentació de l’estudi.

L’FP dual són els estudis acadèmics que tenen pràctiques més extenses en empreses. Un total d’11.288 alumnes es van matricular l’últim curs, 3.547 més que l’anterior. En aquest cas, el percentatge d’inserció laboral és del 61,47%, 5 punts superior que l’any passat. A més, els estudiants d’FP dual tenen una taxa de continuïtat formativa d’un 49,18%, Només un 9,52% dels graduats es troba buscant feina.

Grans diferències entre el grau mitjà i el superior

Quant a la diferència entre grau mitjà (GM) i superior (GS), les persones graduades en GS presenten un índex d’inserció laboral d’un 64,39%. En el cas del GM, el percentatge cau al 39,14%, majoritàriament perquè molts continuen els seus estudis en el grau superior.

L’empresa de pràctiques continua sent la primera via d’obtenció de feina per als graduats de GS. Després vindria la xarxa personal de contactes. La bona notícia és que augmenta el percentatge de contractació indefinida entre els graduats. Els tècnics superiors passen a ser un 46,07%, deu punts superior que l’any passat. Quant als de GM, també puja 9 punts fins al 35,20%.

L’enquesta l’han respost 33,724 graduats i demostren la consolidació de l’estudi d’FP com el millor vehicle d’inserció laboral. El treball està elaborat conjuntament pel departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya.