El cluster manager del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), Josep Nadal, ha concedit una entrevista al mitjà especialitzat AutoRevista. En aquesta conversa, Nadal ha explicat el paper del CIAC a l’hora de gestionar part dels Fons Europeus d’Adaptació a la Globalització per als Treballadors Acomiadats (FEAG), atorgats per la Unió Europa. En total, el clúster administrarà 2,8 milions d’euros per pal·liar les conseqüències que el tancament de Nissan Barcelona està tenint sobre les seves empreses proveïdores.
A causa de la fi de les activitats industrials de Nissan a Barcelona, uns 500 treballadors d’empreses vinculades van perdre la seva feina. Per això, el CIAC va impulsar la gestió dels Fons FEAG, destinats a desenvolupar el talent de les persones acomiadades.
La Generalitat va participar en la gestió dels fons a través del SOC i el Departament d’Indústria
Segons indica Josep Nadal, el CIAC va començar a treballar per la gestió d’aquests fons el juny de 2020. Des d’aleshores, i durant un any i mig, el clúster va iniciar «una tasca molt intensa amb enorme implicació de totes les parts», assenyala.
Per tal de sol·licitar els Fons FEAG, el CIAC va necessitar la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i del Departament d’Indústria. Gràcies a la feina conjunta amb la Generalitat es van poder concretar els ajuts. El cluster manager del CIAC també assenyala que «Nissan ja estava negociant un acord amb els seus treballadors, però era molt probable que la majoria de les seves empreses proveïdores no poguessin establir acords similars».
«El gran objectiu va ser assegurar que el talent es quedès al sector»
Josep Nadal, cluster manager del CIAC
Pel que fa a aquest projecte, Nadal comenta que «mai havíem pres la iniciativa en una qüestió relacionada amb l’atur o la recol·locació de treballadors». En aquest sentit, explica que «vam decidir implicar-nos perquè aquestes persones poguessin reincorporar-se a la feina en les millors condicions de formació». En paraules de Josep Nadal, el gran objectiu va ser assegurar que «el talent, com a actiu principal, es quedés al sector de la millor manera possible».
Com s’articularan els Fons FEAG?
Els Fons FEAG s’articulen en quatre vies. Primerament, ofereixen una formació transversal a les persones desocupades. Així, obtindran coneixements que van des dels temes bàsics fins als més elaborats. Per exemple, rebran formació en idiomes i noves tecnologies. En segon lloc, se’ls impartiran coneixements especialitzats en automoció.
Per a cadascuna de les persones beneficiàries, el SOC realitzarà un perfil per dissenyar un itinerari formatiu adaptat. D’altra banda, els beneficiaris disposaran de programes pertanyents a altres sectors per possibilitar el seu reciclatge professional. Finalment, el CIAC oferirà acompanyament i assessorament a aquelles persones que vulguin encetar projectes d’emprenedoria. Addicionalment, els treballadors i treballadores afectades tindran la possibilitat d demanar altres ajuts econòmics complementaris a la prestació de l’atur.
Vols més informació sobre aquesta iniciativa? Llegeix l’entrevista completa al lloc web d’AutoRevista, o bé a la pàgina oficial de la Generalitat sobre els Fons FEAG.