L'escassetat de microxips i la caiguda a les matriculacions, grans obstacles per l'automoció espanyola durant el maig
L’escassetat de microxips i la caiguda a les matriculacions, grans obstacles per l’automoció durant el maig | ANFAC

 

Segons ANFAC, Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions, el mes de maig va tancar amb 182.838 unitats produïdes a tot l’Estat. Aquesta xifra suposa un descens del 37,8% respecte de mateix mes del 2019. La principal causa d’aquesta baixada és la crisi al subministrament mundial de microxips que s’ha anat arrossegant durant tot l’any. A més, a aquest factor cal sumar la feblesa del mercat nacional i d’exportacions, que encara s’estan recuperant dels efectes de la Covid-19. Pel que fa a l’acumulat d’aquest 2021, la producció ha disminuït un 19% en comparació amb els cinc primers mesos de 2019.

Així, la manca de semiconductors és la principal causa d’aquesta caiguda a la producció. Es tracta d’una crisi de subministrament que només afecta Espanya, sinó també al conjunt d’Europa. De fet, grans companyies de l’automoció, com ara Seat, ja han patit els efectes de la falta de microxips. Per això, la indústria automobilística està experimentant aturades i retards en les línies de producció de les fàbriques. Segons ANFAC, l’escassetat d’aquest component seguirà essent un problema, com a mínim, fins al primer semestre de 2022.

No només la producció: també cauen les matriculacions

Al fort descens a la producció d’automòbils se suma un descens a les matriculacions. Així, segons ANFAC les vendes de l’automoció espanyola han caigut de manera generalitzada respecte del 2019, tant pel que fa a les exportacions com al mercat intern. D’aquesta manera, les matriculacions dins les fronteres de l’Estat han experimentat un descens del 35,9% al maig.

Pel que fa a les exportacions, també han patit un descens similar, essent un 34,3% inferiors respecte del maig de 2019. Els mercats europeus, principal destinació de les exportacions espanyoles, és el que més va caure durant el maig. En total, les vendes als països d’Europa van caure un 39,2%. Aquesta caiguda va repetir-se a l’Àfrica, però les matriculacions van créixer a Amèrica, Àsia i Oceania. Tanmateix, essent Europa el principal mercat per l’automoció espanyola, el creixement a la resta de continents no compensa la davallada general del mercat automobilístic espanyol.

«Hem de treballar en mesures per recuperar el mercat intern»

José López-Tafall, director general d’ANFAC

Segons José López-Tafall, director general d’ANFAC, «malgrat els esforços del sector, el ritme de producció s’està veient fortament condicionat per un factor extern, com és el desabastiment de microxips». En aquest sentit, López-Tafall reconeix que aquesta crisi està especialment agreujada «per la incorporació de nous models de vehicles que requereixen una major digitalització».

Pel que fa a la recuperació dels mercats, el director general d’ANFAC preveu que «fins al 2022 no s’assolirà el reajustament de la demanda de microxips». Per això, destaca la importància de «treballar en un pla de mesures per a recuperar el mercat intern, fonamental per a les nostres fàbriques». D’altra banda, José López-Tafall considera necessària «una reconversió industrial que ens permeti seguir essent competitius en la nova indústria de la mobilitat».