Consorci de Formació Professional d'Automoció

Vista aèria de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca
Vista aèria de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca | NISSAN

Ja és oficial el tancament definitiu de les plantes de Nissan a Barcelona. Després de gairebé 40 anys d’història, Nissan ha posat fi a les seves operacions industrials al territori. En tot aquest temps, 38 anys, la companyia japonesa ha fabricat més de 3 milions d’unitats, corresponents a 15 models de Nissan. Ahir, la planta de Zona Franca va produir la darrera unitat del pick up Navara. La setmana passada, el 9 de desembre, va fabricar-se la darrera unitat de la furgoneta elèctrica e-NV200, l’altre model que actualment s’estava produint a la planta.

D’aquesta manera s’ha posat fi al vincle entre Nissan, una de les principals firmes d’automoció d’àmbit mundial, i Catalunya, un dels grans referents industrials a Europa. Ara, doncs, queda tancar els acords de reindustrialització perquè una (o diverses) noves empreses reindustrialitzin els centres que Nissan deixa enrere. La Comissió encarregada d’aquesta tasca continua negociant amb diverses companyies interessades.

S’acomiada un dels grans referents de l’automoció catalana

Actualment, unes 3.000 persones treballaven a les diverses plantes de Nissan a Barcelona: Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. Tanmateix, va ser l’any 1980 quan Nissan va aterrar a la Zona Franca de Barcelona. Aquesta planta, amb una superfície de 517.000 m², estava destinada a la fabricació d’automòbils. Des d’aleshores, s’hi han produït 3.345.000 unitats.

Per la seva part, el centre d’estampació de Montcada i Reixac ocupa 74.000 m². Va iniciar la seva activitat industrial l’any 1958. No obstant això, no va ser fins als anys vuitanta quan va integrar-se a l’activitat industrial de Nissan. En total, aquest centre ha produït més de 248 milions de peces d’estampació.

Anys més tard, el 2014, va incorporar-s’hi la fàbrica de Sant Andreu de la Barca. Amb una superfície de 42.000 m², aquestes instal·lacions estaven destinades a la producció de bastidors i suspensions. Des de la seva inauguració, va fabricar-ne 200.000 i 2,3 milions, respectivament.

Les paraules de Nissan després del tancament definitiu de les plantes a Barcelona

Com a resposta al tancament definitiu dels centres de Nissan a Barcelona, Frank Torres, responsable de les Operacions Industrials de Nissan a Espanya, ha fet el següent comunicat:

«Els equips de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca han portat a terme un paper essencial en la història de Nissan, havent fet possible productes que han estat gaudits per clients arreu del món. En el nom de Nissan, estem enromement agraïts a tots els treballadors de les tres plantes per la seva contribució a la companyia al llarg de tants anys. Seguim compromesos en donar suport a la consecució d’un acord sobre la reindustrialització de les plantes de Nissan a Barcelona, mitjançant la Comissió de Reindustrialització, que aporti una sòlida alternativa de futur pels empelats d’aquests centres».