Consorci de Formació Professional d'Automoció

Roger Torrent ha destacat que aquesta inversió tindrà «un enorme retorn» perquè impulsarà l'ocupació dels joves
Roger Torrent ha destacat que aquesta inversió tindrà «un enorme retorn» perquè impulsarà l’ocupació dels joves

El Departament d’Empresa i Treball destinarà 216 milions d’euros entre el 2021 i el 2022 per impulsar polítiques d’ocupació. Aquesta inversió anirà especialment adreçada a les persones joves, un dels col·lectius més afectats per l’atur i la precarietat laboral. Així, aquesta suma es destinarà a la subvenció a empreses, autònoms i cooperatives de treball per la contractació de persones menors de trenta anys durant un any. En total, Empresa i Treball espera que més de 25.000 persones es beneficiïn d’aquesta estratègia, mitjançant els programes de foment de la contractació, de formació professional per a l’ocupació, i per a joves sense qualificació i amb necessitats específiques.

Empresa i Treball executarà aquest pressupost per mitjà del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Es tracta d’una estratègia que forma part, principalment, dels fons REACT-EU, destinats a fer front la crisi causada per la Covid-19. Tot plegat, el Govern espera donar una resposta adequada a les necessitats i realitats de la joventut catalana, especialment en un context tan complicat com l’actual. La convocatòria perquè les empreses sol·licitin els ajuts per contractar joves es publicarà durant les setmanes vinents. En cas que siguis una persona jove interessada a participar en el programa, has d’inscriure’t com a demandant d’ocupació a la teva Oficina de Treball. Pots trobar més informació al lloc web del SOC.

«Hem de ser competititus en qualitat del treball»

R0ger Torrent, conseller d’Empresa i Treball

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presentat el conjunt de mesures destinades als joves en un acte a Reus. Amb ell, hi era el secretari de Treball, Enric Vinaixa; el director del SOC, Juan José Torres; i la directora del Consorci per a la Formació Continua de Catalunya, Ariadna Rectoret. Durant la seva intervenció, Torrent ha departit amb joves de dos cursos formatius: un de creació d’entorns i efectes visuals per a videojocs i un altre de creació de continguts audiovisuals.

Posteriorment, el conseller ha mantingut una roda de premsa amb els mitjans presents. Aleshores, Torrent ha explicat que «hem creat un seguit de programes formatius i ocupacionals per tal de reduir l’atur juvenil». Aquest itinerari formatiu, a més, permetrà «empènyer en el camí de la transformació del sistema productiu del nostre país», ha afegit. D’aquesta manera, espera assolir «un model productiu més resilient, més sostenible, que transiti cap a l’economia verda i que posi les persones al centre».

https://twitter.com/i/status/1449264122982457344

D’altra banda, el titular d’Empresa i Treball ha destacat la importància que Catalunya «sigui competitiva en qualitat del treball». Per això, creu que «la inversió rècord» de 216 milions d’euros jugarà un paper fonamental. En la seva opinió, es tracta «d’una inversió amb un enorme retorn», perquè «cada jove que rep una bona formació ocupacional, que s’insereix al món laboral, que aconsegueix un lloc de treball digne, és un èxit que reforça el teixit empresarial i reverteix en la millora de la nostra societat».

Un pla de xoc per impulsar l’ocupació entre els joves

La inversió de 216 per impulsar l’ocupació entre els joves arriba en un moment crític per aquest col·lectiu. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre, l’atur entre els menors de trenta anys és del 24%. Pel que fa al total de la població, aquest percentatge arriba al 12,3%. Aquest grup demogràfic, doncs, es troba en una situació especialment vulnerable, sobretot tenint en compte la difícil situació que actualment travessa l’economia. Per això, enguany s’ha donat especial rellevància als programes d’incentius per la contractació de persones joves.

En aquest sentit, el SOC destinarà 125 milions d’euros a ajuts per la contractació de persones treballadores menors de trenta anys. Així, empreses, autònoms i cooperatives de treball associat podran optar a aquests incentius per incorporar joves a la seva plantilla. La meitat d’aquest pressupost, uns 62 milions, es destinarà concretament a contractes en pràctiques per a joves amb formació (Graus universitaris, FP de grau mitjà i superior, i certificats de professionalitat). L’altra meitat permetrà la contractació de joves que no poden optar a un contracte de pràctiques. En cada cas, l’ajut per cada treballador o treballadora serà de 19.500 euros. En total, s’espera la contractació de més de 5.500 joves en situació d’atur.