Faconauto és la principal patronal que integra els concessionaris d'automoció de l'Estat espanyol
Faconauto és la principal patronal que integra els concessionaris d’automoció de l’Estat espanyol | FACONAUTO

El conflicte a Ucraïna està tenint conseqüències humanitàries absolutament colpidores. De fet, la Generalitat de Catalunya ha establert vies de contacte per a les persones afectades per la guerra. Tanmateix, en una societat globalitzada com l’actual, la invasió està tenint conseqüències per a molts sectors i activitats econòmiques. En aquest sentit, l’automoció no n’és una excepció. Faconauto, patronal  espanyola dels concessionaris d’automoció, ha identificat els diferents efectes que el conflicte entre Rússia i Ucraïna tindrà al sector.

Principalment, el conflicte causarà una escassetat de matèries primeres. Derivat d’aquest fet, podria agreujar-se encara més l’actual manca de semiconductors, un component clau a la fabricació d’automòbils. A més, la indústria espera un encariment energètic, sobretot de carburant i gas natural. Finalment, l’automoció també preveu experimentar dificultats addicionals i bloquejos en la distribució de vehicles i béns de producció. Tot plegat, causarà, segons espera Faconauto, «una inflació destacable i l’augment dels preus».

Faconauto consulta l’automoció espanyola sobre els efectes del conflicte a Ucraïna

Una enquesta feta per Faconauto a 137 empreses reflecteix que el conflicte a Ucraïna ja està tenint conseqüències palpables per l’automoció. Segons la patronal, moltes companyies estan experimentant aturades a la producció, fruit de problemes en les importacions i exportacions. De fet, el 89,9% de les empreses enquestades estan patint aquesta circumstància. A més, el 30% pronostiquen afectacions derivades de les sancions econòmiques que occident ha imposat a Rússia.

A tots aquests factors, cal sumar una creixent escassetat de matèries primeres. Les més destacades, el carburant, el gas natural, el níquel, el pal·ladi, el ferro o l’acer. A més, el conflicte a Ucraïna podria agreujar la crisi mundial de subministrament de semiconductors. D’aquesta manera, la manca de components implicarà un augment dels preus. Addicionalment, Faconauto pronostica un increment de la inflació, que encariria encara més els costos de producció.

«La distribució es veurà afectada per la crisi a Ucraïna de manera indirecta»

Pedro Álvarez, economista de l’Àrea d’Economia Nacional a CaixaBank Reserach

En el seu comunicat, Faconauto recull les paraules que Pedro Álvarez, economista de l’Àrea d’Economia Nacional a CaixaBank Reserach, va fer a l’últim Congrés Faconauto. Segons Álvarez, l’automoció es veurà afectada pel conflicte a Ucraïna «de manera indirecta». Així, l’expert assegura que els preus de l’energia i els bloquejos a les cadenes globals de subministrament seran els principals factors a tenir en compte.

D’altra banda, l’economista va afirmar que «el conflicte a Ucraïna suposa un shock a l’escenari econòmic». Tanmateix, Pedro Álvarez reconeix que «Espanya no es veurà tant afectada com d’altres països europeus, tot i que no ens deslliurarem de la inflació».