Consorci de Formació Professional d'Automoció

El CFPA està cridat a esdevenir unes instal·lacions clau per al desenvolupament del talent a l'automoció
El CFPA està cridat a esdevenir unes instal·lacions clau per al desenvolupament del talent a l’automoció

El Departament d’Empresa i Treball ha adjudicat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) la gestió i explotació del Centre de Formació Professional d’Automoció (CFPA) de Martorell. La decisió es va fer pública el divendres després d’una reunió amb la Mesa de Contractació, que ha valorat com a més idònia aquesta proposta.

La gestió i explotació del CFPA de Martorell per part de la UPC es prolongarà durant quinze anys, prorrogables a deu anys més. El procés de licitació es va posar en marxa l’octubre del 2020. Aleshores, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), propietari de la instal·lació, va obrir una consulta per definir conjuntament amb les empreses i organitzacions del sector de l’automoció les condicions i els criteris que havien de regir la gestió i explotació. L’objectiu d’aquest procés era l’acostament a les expectatives de les empreses licitadores i, sobretot, a les necessitats de qualificació professional del sector de l’automoció.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha expressat la seva satisfacció per la culminació del procés. «Ens vam marcar el repte de desencallar la gestió d’un equipament clau pel futur del país, i amb l’elecció de la UPC comencem a caminar per explotar tota la potencialitat d’un centre que permetrà consolidar la competitivitat del sector de l’automoció».

«Amb l’elecció de la UPC comencem a caminar per explotar tota la potencialitat del CFPA»

Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball

En aquest sentit, la proposta de la UPC permetrà configurar el CFPA com a centre referent d’FP a Catalunya. En aquestes instal·lacions s’impartirà la formació professional inicial, FP ocupacional i formació programada per les empreses de l’automoció. La finalitat del centre serà garantir una oferta formativa adaptada a les necessitats del sector de l’automoció i afins.

A més d’aquest objectiu central, també es desenvoluparan altres activitats. Per exemple, la promoció de relacions de cooperació i intercanvi amb altres centres nacionals i internacionals de formació, el desenvolupament i prestació de serveis d’orientació professional i inserció laboral, la promoció de la innovació tecnològica i la recerca lligada a la formació, la realització d’activitats per a la sostenibilitat i preservació mediambiental en l’entorn de la formació, i la mateixa explotació de les instal·lacions del CFPA.

El Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell es va inaugurar el 2015 i fins ara es gestionava des del SOC. Amb la culminació del procés de licitació a la UPC, el Departament d’Empresa i Treball aposta per convertir l’equipament en un centre clau per consolidar la competitivitat del sector de l’automoció i de les empreses. D’aquesta manera, contribuirà a millorar la productivitat, a la creació de llocs de treball i a la qualificació i requalificació contínua de les persones.