Els consellers d’Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han presentat la campanya de publicitat Un gir de 174 graus. Aquesta campanya té l’objectiu de millorar la percepció i ampliar el coneixement sobre la Formació Professional, en totes les seves modalitats. Amb aquesta campanya, el Govern mostra el seu compromís per potenciar aquests estudis, especialment l’FP dual. La campanya està impulsada pels departaments d’Educació, de Treball, Afers Socials i Famílies, i de Vicepresidència.
La campanya va especialment adreçada a alumnes, persones en situació d’atur, professionals amb interès a fer un reciclatge formatiu i a les empreses. Un gir de 174 graus compta amb diferents creativitats protagonitzades per persones reals, entre les quals es troben estudiants de l’Escola del Treball i l’IES la Mercè, dos centres d’FP de Barcelona. El claim de la campanya, Un gir de 174 graus, fa referència al nombre de titulacions disponibles actualment en els programes de formació professional, i posa de manifest l’oportunitat que ofereixen aquests cursos per millorar la vida de la societat catalana.
La campanya mostra Formació Professional com a eina pel progrès social
Un dels objectius de la campanya és impulsar l’equitat de gènere en els cursos de Formació Professional. Per fer-ho, mostra a tant a dones com a homes treballant en sectors on típicament hi treballa el sexe contrari. De fet, el Departament d’Educació bonificarà, a partir d’aquest curs, la matriculació de dones en els cicles formatius de grau superior vinculats al sector industrial.
La campanya Un gir de 174 graus també pretén mostrar la Formació Professional com a alternativa per a les persones en situació d’atur, especialment per als joves. La campanya posa de manifest la capacitat de l’FP per preparar els estudiants per inserir-se en el món laboral. De fet, la inserció laboral de les persones graduades en FP ha crescut per 5è any consecutiu. Les dades, recollides amb enquestes realitzades a persones graduades d’FP, mostren un increment a la seva contractació en els primers nou mesos després d’acabar els estudis.
La implicació de les empreses, fonamental per impulsar l’FP
D’altra banda, aquesta campanya també compta amb l’objectiu d’incrementar la implicació de la resta d’agents socials en impulsar l’FP. Especialment en el cas de les empreses, que mitjançant l’FP dual permeten als estudiants treballar en entorns professionals reals mentre realitzen els seus estudis. A més, la campanya està orientada a implicar les empreses al disseny i la detecció de necessitats formatives dins dels cursos. L’objectiu final és adequar la formació dels treballadors a les necessitats de les empreses, i impulsar la cohesió social, el desenvolupament territorial i l’economia catalana.
Josep Bargalló ha destacat que “és la primera campanya completa i potent que intenta abastar tota l’FP”. També ha fet valer “el reconeixement de l’alta qualitat que ja té en aquests moments l’FP. Dels ensenyaments postobligatoris, és l’oferta de la qual ens sentim més satisfets”. Bargalló ha anunciat la intenció d’equiparar l’FP a Catalunya amb la mitjana europea. El conseller d’Educació també ha explicat que “ara al novembre-desembre és quan les famílies prenen decisions de centres i estudis. Per això, és el moment d’explicitar clarament l’excel·lència de l’FP. També la seva diversitat en aquests 174 graus, que donen resposta a les necessitats formatives i al mercat del nostre país”.
La campanya ofereix una visió integral de la Formació Professional
Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Hormani, ha remarcat que “per primer cop tenim una campanya de país sobre l’FP en tota la seva dimensió i diversitat: la inicial, la dual, l’ocupacional i la contínua. Per aquest Govern l’FP és l’eina que et permet formar-te i agafar les regnes de la teva vida professional, sigui perquè estàs a l’atur o perquè vols reorientar la seva carrera”. El Homrani també ha afegit que “si tenim un instrument que permet canviar el sistema productiu és l’FP perquè incideix en el món del treball apoderant els treballadors i oferint a les empreses l’oportunitat de millorar”.
Per al secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Miquel Gamisans, “es tracta d’una campanya que té una rellevància social més enllà del públic estricte. Per això vam decidir-la fer gran, multicanal i multipresència, perquè abastés la població general”. A més, ha destacat la “idea creativa dels 180 graus, del gir que pot suposar en les nostres vides. Jugar amb el 174, una segona oportunitat, un redefinir, una nova manera de ser, de créixer i de tenir un futur amb prosperitat”. Segons Gamisans, per realitzar la campanya “vam buscar personatges reals i realistes per fugir del món idíl·lic. Gent que està cursant o vinculada a l’FP, fet que dóna un toc realista, ambicional i també aspiracional”.
El Govern aposta per la Formació Professional
El Departament d’Ocupació ha incrementat aquest curs l’oferta disponible de Formació Professional. En total, s’han creat 106 grups nous: 22 grups en cicles de grau mitjà, 33 grups en cicles de grau superior i 51 grups en altres ensenyaments professionals. En total, els estudis en FP suposen aquest curs un 51% dels estudis postobligatoris. L’objectiu és que, de cara al 2022, aquesta xifra arribi al 60%. Actualment, l’oferta formativa disponible en FP a Catalunya és de 174 títols de 24 famílies professionals diferents, entre les quals s’inclou l’automoció.
D’altra banda, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya destinarà enguany 35 milions d’euros a programes de formació a diversos àmbits i sectors, com ara el comerç o les indústries químiques o agroalimentàries. En total 120.000 persones treballadores es beneficiaran d’aquests cursos, que tenen l’objectiu de millorar de les competències professionals i l’obtenció de certificats de professionalitat. El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya és un organisme integrat per la Generalitat a través del Departament de Treball, Afers Social i Famílies i per les organitzacions sindicals i empresarials, que s’encarrega de la formació professional contínua de persones en actiu.
El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) també ha invertit en els darrers tres anys més de 210 milions d’euros en la Formació Professional per a l’Ocupació. En total, es van formar unes 100.000 persones aturades, amb l’objectiu de millorar les seves competències professionals i, en conseqüència, millorar també les seves opcions d’inserció o reinserció en el món laboral. Segons les dades recollides, les dones van suposar un 55% de les persones beneficiades per les accions formatives del SOC. Els joves en van suposar un 28%, mentre que els més grans de 45 anys van suposar-ne un 32%. Les persones beneficiàries es van formar en àmbits com l’administració i gestió, el comerç i màrqueting, i els serveis socioculturals i a la comunitat.
La col·laboració entre les institucions, fonamental
El Departament d’Educació, per la seva part, ha posat en marxa altres iniciatives per tal d’impulsar la Formació Professional a Catalunya. Una d’elles és el Pla de millora dels rendiments acadèmics i de la fidelització de l’alumnat en els cicles formatius de grau mitjà i superior. El programa té com a objectiu que el 2022, l’índex de rendiment acadèmic dels cicles formatius de grau mitjà arribi al 75% (un 49% al curs 2018-2019), i que el 80% dels alumnes acabin els cursos en els quals s’han matriculat (un 62% el curs anterior). Per tal d’assolir aquestes xifres, d’aquí al curs 2020-2021 es realitzarà una inversió total d’1.128.296 euros per la formació del professorat.
La Generalitat ja col·labora amb els departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Família per desplegar la Llei d’FP. Una de les mesures d’aquesta iniciativa és l’execució Pla pilot d’oferta formativa compartida a centres públics de Formació Professional a les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, La Selva i la Ribera d’Ebre. Als centres s’imparteix informació per a l’obtenció de Certificats de professionalitat emesos pel Departament de Treball. El Govern també té prevista la regulació d’un nou tipus de centre de Formació Professional, els centres d’FP integrada. Aquests centres oferiran cursos formatius, certificats de professionalitat i serveis d’orientació. A més, posaran a disposició de les empreses una carta de serveis adequada a les seves necessitats.
Tota la informació sobre els estudis de formació professional (inicial, ocupacional i contínua, incloent-hi la modalitat dual), està disponible a l’espai web: http://ensenyament.gencat.cat/ca/arees-actuacio/fp/. D’altra banda, el web del Consorci de Formació Professional d’Automoció (CFPA) ofereix informació sobre l’oferta formativa en el sector de l’automoció.