Consorci de Formació Professional d'Automoció

Els clústers catalans han captat gairebé una tercera part dels ajuts europeus distribuïts per l'Estat espanyol
Els clústers catalans han captat gairebé una tercera part dels ajuts europeus distribuïts per l’Estat espanyol

Catalunya ha rebut el 32% dels fons Next Generation adreçada als clústers, fons atorgats per la Comissió Europea i distribuïts per l’Estat espanyol. Segons càlculs d’ACCIÓ, un total de setze clústers catalans han captat 6,3 milions d’euros. Aquesta inversió permetrà les empreses que formen part dels clústers encetar de manera conjunta projectes transformadors d’innovació tecnològica.

Els clústers que s’han beneficiat d’aquests ajuts estan adscrits a la línia d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI), convocada pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Una d’aquestes agrupacions empresarials és el CIAC, Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que agrupa les principals empreses i associacions de la indústria automobilística catalana. A banda del CIAC, els Next Generation han beneficiat clústers empresarials d’altres sectors potencialment transformadors, com el de l’energia solar, el de la carn o proteïna alternativa, o el de les tecnologies intel·ligents.

«Resultats com aquest posen de manifest que Catalunya té un enfocament clúster molt potent que destaca a Europa i a l’Estat espanyol»

Natàlia Mas i Guix, directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ

Els Next Generation adreçats als clústers permetran impulsar diversos projectes tecnològics i de digitalització industrial. Per exemple, l’ús de la intel·ligència artificial, les tecnologies de la blockchain o la robotització. D’altra banda, aquesta inversió permetrà desenvolupar l’economia circular, millorar la prevenció d’accidents o implementar l’aprenentatge automàtic en un gran nombre de sectors.

Segons Natàlia Mas i Guix, directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, «resultats com aquest posen de manifest que Catalunya té un enfocament clúster molt potent que destaca a Europa i a l’Estat espanyol». Sobre aquest aspecte, Mas explica que «els clústers tindran un paper clau en el repartiment dels fons Next Generation per la seva capacitat de tracció sobre les empreses que en formen part». Finalment, la directora general d’Indústria ha destacat que els clústers empresarials «són el millor espai possible per respondre els reptes col·lectius als quals hem de fer front com a societat i transformar el model productiu català i europeu».

Oficina Next Generation, punt informatiu de referència per als clústers de Catalunya

El passat mes de novembre, ACCIÓ va posar en marxa l’Oficina Next Generation. Aquest organisme va néixer amb la finalitat de facilitar l’accés del teixit productiu català als ajuts impulsats per la Comissió Europea. En total, 750.000 milions d’euros que, entre 2021 i 2026, permetran l’economia europea fer front als reptes plantejats per la pandèmia de la Covid-19. Gràcies a l’Oficina Next Generation, les companyies catalanes han captat més del 20% dels ajuts europeus destinats a l’Estat espanyol. Per tant, l’ens actua com a punt de referència al Principat per a informar de manera actualitzada i per a facilitar l’accés a aquest finançament.

L’oficina avisa les pimes i companyies catalanes mitjançant un sistema d’alertes personalitzes. D’aquesta manera, les empreses s’assabenten de les convocatòries que més s’adeqüen als seus projectes i característiques. A més, experts d’ACCIÓ s’encarreguen d’acompanyar individualment les empreses en el seu procés de presentació a les convocatòries. De la mateixa manera, l’Oficina Next Generation també ajuda a buscar socis per accedir a aquelles convocatòries que requereixin la presentació agrupada de projectes.

Què és un clúster? El model empresarial que potencia la innovació i la internacionalització

Un clúster és una agrupació d’empreses i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic. El principal avantatge que suposen els clústers és que els seus integrants comparteixen recursos i informació, generen sinergies i potencien la seva projecció internacional. Per mitjà dels clústers, les empreses milloren la seva competitivitat, desenvolupen projectes transformadors conjunts i defineixen reptes i estratègies per al creixement del seu sector.

En total, catorze dels setze clústers que han accedit als Next Generation formen part del programa d’ACCIÓ Catalunya Clústers. Es tracta d’una iniciativa que ofereix als clústers assessorament en matèria d’estratègia, lideratge i talent. Addicionalment, Catalunya Clústers cofinança projectes estratègics i organitza viatges perquè representants dels clústers visitin ecosistemes internacionals de referència. Els clústers que integren Catalunya Clústers compten amb 2.300 empreses membres: un 67,6% de les quals són pimes; un 10,5% grans empreses; un 7,7% startups; i un 8,8% centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement.