El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera delegada d'ACCIÓ, Natàlia Mas
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat la creació, per part d’ACCIÓ, de l’Oficina Next Generation. L’objectiu d’aquesta entitat és impulsar l’accés de les empreses catalanes als fons europeus Next Generation. Els fons europeus suposaran una inversió de 750.000 milions d’euros entre 2021 i 2026. Gràcies a aquesta injecció econòmica, l’economia catalana podrà combatre els diferents reptes socials i econòmics causats per la Covid-19.

L’Oficina Next Generation s’ubicarà a Barcelona, a l’actual seu d’ACCIÓ, agència per a la competitivitat de l’empresa. Amb la seva obertura, el Govern confia que les empreses catalanes puguin accedir a més del 20% dels fons europeus que l’Estat espanyol destinarà a les empreses. Per això, la nova oficina oferirà informació actualitzada i verificada pel sector empresarial. D’aquesta manera, actuarà com a punt de referència per a impulsar l’accés de les companyies catalanes als Next Generation.

«Els Next Generation són una oportunitat única de transformar totalment el nostre sistema productiu»

Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball

La nova oficina implementarà un sistema d’alertes personalitzades per informar les empreses catalanes sobre les convocatòries del finançament. A més, identificarà de manera proactiva els projectes de les companyies que puguin optar-hi. L’Oficina Next Generation també oferirà un servei d’acompanyament individualitzat per a aquelles empreses en el procés de presentar una convocatòria. D’altra banda, buscarà socis de cara a la creació de consorcis empresarials per poder optar a les convocatòries que requereixen la presentació agrupada de projectes.

En una roda de premsa celebrada a principis de setmana, Roger Torrent va destacar que la nova oficina actuarà com a porta d’entrada per a la identificació de projectes empresarials amb potencial de beneficiar-se d’aquests fons. Així, el titular d’Empresa i Treball va afirmar que el principal objectiu serà «maximitzar el retorn dels fons Next Generation cap a les empreses catalanes». En aquest sentit, el conseller va assegurar que «tenim una oportunitat única de dur a terme una transformació total del nostre sistema productiu».

A banda de Roger Torrent, a la roda de premsa de presentació de l’Oficina Next Generation també va participar Natàlia Mas, consellera delegada d’ACCIÓ. Aleshores, Mas va justificar la creació de l’oficina. Així, va recordar que els ajuts no estan programats i que, per tant, «l’element de vigilància és molt important». Per aquest motiu, la responsable d’ACCIÓ va constatar que «estarem atents per alertar les pimes en tot moment». Endemés, va insistir que «les convocatòries poden no sempre donar un ampli termini». Com a conseqüència d’aquest fet, alerta que «caldrà fer un seguiment continu» perquè les empreses tinguin garanties d’accedir als fons europeus.

L’Oficina Next Generation també obrirà una delegació a Madrid

De manera paral·lela, l’Oficina Next Generation obrirà una delegació a Madrid. Aquesta mesura respon a la necessitat d’oferir assessorament en aspectes d’àmbit estatal. Igualment, aquesta nova oficina es coordinarà amb la resta d’institucions de la Generalitat implicades en els fons europeus. Especialment, amb l’Oficina de Gestió Empresarial.

Tot plegat, el Govern portarà a terme un gran esforç perquè l’empresariat català es pugui beneficiar del finançament europeu. Es tracta d’una oportunitat sense precedents, que a més arriba en un moment de greu crisi econòmica. Els fons, dotats de 750.000 milions d’euros, aniran destinats a projectes empresarials amb un alt potencial transformador. Només se’n podran beneficiar aquelles iniciatives que suposin un canvi estructural i tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació.

Des de la seva aprovació per la Comissió Europea, ACCIÓ ha rebut més de 700 propostes de pimes i empreses catalanes interessades a accedir-hi. D’altra banda, s’ha organitzat un gran nombre de sessions virtuals per aclarir la situació de les convocatòries, així com informar la ciutadania sobre el seu funcionament.

Visita el lloc web oficial de l’Oficina Next Generation per consultar-ne tota la informació.