Consorci de Formació Professional d'Automoció

D’esquerra a dreta: Pere Navarro (CZFB) i Enric Asunción (Wallbox) signant l’acord de col·laboració | CZFB

 

La Zona Franca de Barcelona ha establert un acord amb l’empresa de carregadors de vehicles elèctrics Wallbox. Mitjançant aquest acord, Wallbox instal·larà en aquest emplaçament una planta que abastirà la creixent de demanda de punts de recàrrega. La durada del lloguer s’allargarà fins al 2031. Segons el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), aquest acord permetrà “liderar la modernització de la indústria i la transició cap a una nova economia més sostenible”.

La nova planta de Wallbox serà “puntera en innovació, eficiència, capacitat productiva i sostenibilitat”, assegura el CZFB. A més, les instal·lacions seran pioneres en la implementació del concepte Cradle to Cradle a l’àmbit industrial. La fàbrica tindrà unes dimensions de 16.800 m2. Segons les previsions de Wallbox, aquesta iniciativa els permetrà doblar la seva plantilla i arribar als 800 treballadors a finals d’any. L’inici de l’activitat en aquestes instal·lacions està previst a partir del darrer trimestre de 2021.

La fàbrica de Wallbox, la primera pedra d’un nou HUB d’electromobilitat

Enric Asunción, CEO de Wallbox, ha afirmat que aquest acord representa “una passada molt important”, tant per la seva empresa com pel sector de l’automoció. Asunción també ha valorat molt positivament la Zona Franca de Barcelona. “Hem trobat la infraestructura i l’entorn necessaris per instal·lar una fàbrica puntera que reforçarà el nostre lideratge en la recàrrega elèctrica”, assegura. El dirigent de Wallbox també s’ha referit a la importància d’iniciatives com aquesta, que contribueixen a potenciar l’electromobilitat. “És una tendència global que la recuperació econòmica tingui els seus pilars a la sostenibilitat”, indica. Per això, aquesta planta certifica el seu compromís amb tecnologies “més netes i eficients”, especialment a la mobilitat. Finalment, Enric Asunción ha destacat la importància d’aquesta planta “perquè sigui la primera pedra per a la creació d’un HUB mundial d’electromobilitat“.

Pere Navarro, delegat del govern espanyol al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, també ha tingut paraules positives sobre aquest acord. “La Zona Franca se sent orgullosa de ser l’opció escollida per rebre la nova fàbrica de Wallbox”, ha declarat. Així, el CZFB suma “una empresa que despunta en un sector d’alt creixement, com és el de la recàrrega de vehicles elèctrics“, ha afegit. Navarro ha conclòs afirmant que l’arribada de Wallbox “reafirma el nostre objectiu de liderar la transició cap a una nova economia basada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU”.

Cradle to Cradle: una de les claus per la fàbrica sostenible de la Indústria 4.0

Segons el CZFB, la fàbrica de Wallbox “comptarà amb un sistema innovador de gestió energètica”. Això significa que mitjançant la regeneració de l’energia permetrà reutilitzar-la en un 75%. A més, està prevista la instal·lació de panells solars fotovoltaics amb 300 kW de potència. Aquests panells generaran l’energia necessària per alimentar entre el 30% i el 60% de la producció a la planta. Tanmateix, s’espera que de cara al futur aquests percentatges arribin fins al 90%.

Addicionalment, les noves instal·lacions de Wallbox a la Zona Franca incorporaran la metodologia Cradle to Cradle. Aquesta pràctica es basa en el disseny eco-eficient dels materials per eliminar la generació de residus. El Cradle to Cradle, doncs, és una més de les noves tendències que defineixen les Fàbriques 4.0. Aquest tipus d’instal·lacions es caracteritzen per la presa de decisions descentralitzades i automatitzades. Això permet optimitzar els processos i reduir els temps i costos de producció. Alhora, es redueix l’impacte ambiental d’aquestes plantes i permet que el teixit productiu avenci cap a la Indústria 4.0.