Consorci de Formació Professional d'Automoció

Les principals tecnologies sobre les quals es construeix la Indústria 4.0
Les principals tecnologies sobre les quals es construeix la Indústria 4.0 | ACCIÓ

La Indústria 4.0 és un procés de transformació de la indústria basat en la combinació de nous mètodes de producció i les tecnologies de la informació avançada. Aquest canvi de paradigma permetrà que l’activitat a les fàbriques sigui adaptativa i flexible. Tanmateix, el concepte d’Indústria 4.0 no només fa referència a les fàbriques, ja que inclou tota la cadena de valor. Això permetrà que moltes indústries, com ara l’automoció, els béns d’equip, la salut i els equipaments mèdics, puguin operar de manera molt més automatitzada i eficient. De fet, habitualment es parla de la Indústria 4.0 com la Quarta Revolució Industrial.

El potencial transformador de la Indústria ha provocat que els diferents països i estats apostin pel seu desenvolupament. A Catalunya, més de 300 empreses ofereixen productes i serveis relacionats amb la Indústria 4.0. Així, segons un estudi d’ACCIÓ, les empreses catalanes estan “força sensibilitzades” en relació amb la Quarta Revolució Industrial. Tanmateix, el mateix informe indica que “encara són poques les que realment han iniciat el procés”.

Les claus de la indústria 4.0

La implantació de la Indústria 4.0 està lligada al desenvolupament de les noves tecnologies. En són exemples la robòtica, la impressió 3D, l’analítica de dades, la intel·ligència artificial o la Internet de les Coses (IoT), entre d’altres. Totes aquestes generen una gran quantitat d’oportunitats pel teixit empresarial i industrial. Gràcies a la Indústria 4.0, l’automoció podrà optimitzar els processos de producció. La impressió 3D permetrà fabricar peces més avançades, i el processament de dades facilitarà el manteniment dels automòbils.

Tanmateix, no només l’automoció es veurà beneficiada. La Indústria 4.0 tindrà un gran nombre d’aplicacions a altres sectors com el retail, la logística o la salut.

La Indústria 4.0 tindrà el potencial per transformar un gran nombre de sectors
La Indústria 4.0 tindrà el potencial per transformar un gran nombre de sectors | ACCIÓ

 

La indústria 4.0 a Catalunya

En total, ACCIÓ ha identificat 365 empreses a Catalunya que ofereixen productes i serveis de la Indústria 4.0. Aquestes empreses facturen conjuntament 1.224 milions d’euros, xifra que suposa el 0,6% del PIB català. A més, donen feina a més de 23.000 treballadors, segons dades de 2015. Segons l’estudi d’ACCIÓ, l’automoció és el sector més avançat en l’aplicació de les tecnologies vinculades a la Indústria 4.0. La segueixen la indústria de maquinària, metal·lúrgia i béns d’equip; seguit del sector de la salut i equipaments mèdics.

La rellevància de la Indústria 4.0 a Catalunya és conseqüència de l’existència d’un ecosistema formatiu, tecnològic i empresarial que li dóna suport. Diverses universitats, tant públiques com privades, ofereixen estudis relacionats amb la Indústria 4.0. A més, Catalunya allotja un gran nombre de fires i congressos virtuals que funcionen com a vectors d’innovació.

D’altra banda, el país compta amb un teixit empresarial 15.757 empreses vinculades a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Si bé no totes les TIC ofereixen estan vinculades amb la Indústria 4.0, sí que faciliten la transformació digital necessària per assolir aquesta transformació. A tot això cal sumar el potencial de la ciutat de Barcelona per atreure startups tecnològiques. La Ciutat Comtal té més de 1.300 startups, un 17% de les quals estan relacionades amb les tecnologies de la Indústria 4.0.

Quins reptes planteja la Quarta Revolució Industrial?

Malgrat que Catalunya presenta les condicions idònies per encetar la Quarta Revolució Industrial, el cert és que el país encara ha de recórrer un llarg camí. La transformació tecnològica necessària presenta una sèrie de reptes que cal superar. Pel que fa a les empreses, aquestes hauran de modificar els seus models productius per adaptar-se a les noves dinàmiques. Això implicarà redefinir el seu model de negoci i portar a terme el reciclatge professional dels seus treballadors.

Precisament, els treballadors també hauran d’enfrontar-se a nous escenaris. La Quarta Revolució Industrial automatitzarà moltes tasques que avui es fan manualment. Això significarà que moltes de les professions actuals desapareixeran i es convertiran en altres de noves. A més, tecnologies com el big data i la robòtica suposen innovacions molt disruptives i en canvi constant. Per això, la mà d’obra actual haurà d’actualitzar els seus coneixements per seguir sent competitius en un entorn empresarial i industrial completament nou.

Pel que fa a les administracions públiques, hauran de dissenyar i implementar polítiques per incentivar la transformació de les empreses. També caldrà crear una oferta formativa enfocada a facilitar l’aparició dels nous perfils professionals. En aquest sentit, el Consorci de Formació Professional d’Automoció ja fa temps que impulsa els nous perfils professionals que l’automoció catalana necessita.

Vols més informació?

Si estàs interessat o interessada a saber més sobre la tasca del Consorci de Formació Professional d’Automoció d’impulsar els nous perfils professionals, contacta amb nosaltres mitjançant aquest enllaç. D’altra banda, visita el lloc web d’ACCIÓ si vols trobar tota la informació utilitzada en la redacció d’aquest article.