ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa, ha facilitat la incorporació d’una trentena d’investigadors a empreses i centres tecnològics catalans. Gràcies a aquesta contractació, es contribuirà a l’execució de projectes d’R+D aplicada. Aquesta iniciativa està emmarcada en la convocatòria 2021 del programa Tecniospring INDUSTRY. En total, es beneficiaran d’aquests ajuts fins a 29 projectes de recerca, vinculats a sectors com la biotecnologia, els materials avançats o les TIC.
Tots aquests projectes s’han presentat aquesta setmana, en una jornada a la qual va assistir el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà i Pujol. El programa Tecniospring INDUSTRY d’ACCIÓ finança el 100% de la contractació de talent investigador per part d’empreses i agents d’R+D catalans amb el segell TECNIO amb l’objectiu d’impulsar l’R+D a les empreses i la transferència tecnològica.
Tecniospring INDUSTRY impulsarà projectes en diversos sectors estratègics
Durant la jornada celebrada aquest dimarts, els 29 investigadors van fer una breu presentació del seu projecte de recerca aplicada. Entre ells, destaquen propostes com la creació de combustibles sintètics mitjançant la reacció electroquímica de reducció de CO₂. També es van introduir iniciatives centrades en el desenvolupament d’un dispositiu portàtil per a la rehabilitació de trastorns musculars, o una tecnologia per dotar d’habilitats personals a robots.
Els 29 projectes de recerca aplicada, corresponents a la convocatòria de 2021 del Tecniospring INDUSTRY, es duran a terme en 19 empreses i 10 centres tecnològics. Així mateix, es tracta de la convocatòria amb més presència de dones investigadores: 13 (un 45% del total).
Durant dos anys, cadascun d’aquests investigadors durà a terme un projecte de recerca aplicada en una empresa o agent d’R+D català amb segell TECNIO. Per Juncà, es tracta d’un programa que «beneficia enormement les dues parts». Per un costat, assegura que «l’empresa guanya un projecte d’R+D aplicada dut a terme per un investigador altament qualificat». Per l’altre, «l’investigador troba un entorn òptim per acostar la seva recerca al mercat i impulsar el seu pla de carrera», conclou.
Llarga trajectòria d’impuls a la transferència tecnològica
La convocatòria a què pertanyen els projectes presentats aquest dimarts és la darrera del Tecniospring INDUSTRY, que també va impulsar la contractació de personal investigador a empreses i centres tecnològics en les convocatòries de 2019 i 2020.
La marca TECNIOspring, però, acumula una llarga trajectòria d’impuls a la transferència tecnològica des de la seva primera edició l’any 2013. En el total de les seves modalitats des d’aleshores, s’han impulsat 196 projectes de recerca aplicada amb un pressupost de més de 29 milions d’euros, dels quals 15,8 han estat aportats per ACCIÓ i la resta per la Comissió Europea.
Fins ara, els projectes de recerca impulsats han generat la creació de cinc empreses derivades, 23 patents, 67 prototips i 358 peer-review publications. El programa inclou investigadors d’arreu del món, fomentant l’atracció de talent qualificat a empreses i centres tecnològics catalans.
El projecte Tecniospring INDUSTRY ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea sota l’acord de subvenció Marie Skłodowska-Curie No. 801342, així com de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya.