Consorci de Formació Professional d'Automoció

A més dels tests, Seat prendrà mesures preventives con l'ús de mascaretes o la distància de seguretat.
A més dels tests, Seat prendrà mesures preventives com l’ús de mascaretes o la distància de seguretat | DAVID RAMOS/GETTY

 

A partir d’avui dilluns 27 d’abril, els treballadors de Seat començaran a reincorporar-se a la seva feina a la fàbrica de Martorell. Després d’un mes i mig sense activitat per la crisi del coronavirus, la plantilla de l’empresa d’automoció catalana es reincorporarà a la feina de manera esgraonada. A més, per tal de garantir les mesures de prevenció contra la Covid-19, Seat farà més de 15.000 tests als seus treballadors.

L’empresa de Martorell va aturar la seva activitat el 13 de març, un cop declarat l’estat d’alarma. Les fàbriques de la Zona Franca de Barcelona i El Prat de Llobregat també es van veure afectades per aquesta mesura. En aquest context, Seat va presentar un Expedient  de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per força major per la seva plantilla. En total, gairebé un 80% de les 14.800 persones que treballen a Seat van patir els efectes de l’ERTO.

Ara, aproximadament un terç dels treballadors de l’empresa d’automoció es reincorporaran a la seva activitat. Al llarg de les pròximes setmanes, Seat espera anar ampliant el nombre de treballadors a la fàbrica en tres fases diferents. Durant aquests dies, en els que la fàbrica treballarà a un terç de la seva capacitat, s’esperen volums de producció de 325 cotxes al dia.

Seat farà tests del coronavirus als seus treballadors per evitar rebrots

Per tal de reduir el risc de rebrots entre la seva plantilla, Seat farà tests PCR als seus prop de 15.000 treballadors. Les proves es faran de manera esgraonada, a mesura que els treballadors es vagin reincorporant. A més dels tests de la Covid-19, la plantilla de Seat comptarà amb mesures de prevenció adicionals, com ara mascaretes, gels desinfectants i el manteniment de la distància de seguretat.

A banda de les proves, s’han previst altres mesures com una distància de seguretat mínima de dos metres i, si no és possible, es proporcionaran “mesures addicionals que garanteixin la salut i la seguretat de la persona”. A més, tots els treballadors rebran mascaretes quirúrgiques i tindran gels desinfectants i les instal·lacions se sotmetran a una profunda neteja abans i després de cada torn.

En aquest sentit, Seat ha afirmat que és la primera companyia de l’Estat en aplicar tests als seus treballadors de manera masiva. De fet, segons indica l’empresa d’automoció se’n faran més de 3.000 proves a la setmana a les diferents fàbriques de l’empresa. Aquest matí ja se n’han als treballadors de Martorell, Zona Franca i El Prat de Llobregat. A més, més enllà de Seat, s’espera que els tests de coronavirus es realitzin als treballadors de la resta d’empreses del Grup Volkswagen a l’Estat.

Seat, una empresa compromesa contra el coronavirus

El compromís de Seat per evitar el contagi del coronavirus durant la pandèmia va molt més enllà de la protecció dels seus treballadors mitjançant tests i mesures preventives. De fet, durant part del temps que les fàbriques han estat tancades, Seat col·laborat amb diverses entitats per fabricar respiradors. En total, s’hi van fabricar més de 600 respiradors desenvolupats per l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona.

Treballadors de Seat fabricant els respiradors
Empleats de Seat treballant a la fabricació de respiradors | SEAT

 

Els equips de respiració assistida van estar fabricats a la línia de muntatge del Seat León entre el 3 i el 10 d’abril. L’objectiu d’aquesta iniciativa va ser el reforçament de les UCI amb material sanitari. Així, igual que va fer Nissan, Seat es va unir al compromís de l’automoció catalana per frenar la Covid-19.