Consorci de Formació Professional d'Automoció

 

Els cotxes verds, elèctrics o híbrids, són minoritaris

Les raons per no comprar un cotxe elèctric són moltes. Alguns remarquen la manca de punts de recàrrega. Altres el desconeixement respecte a la seva capacitat d’autonomia en comparació amb el cotxe de benzina o dièsel. I, en aquests moments d’incertesa econòmica, alguns compradors apunten directament al preu. En aquest sentit, destaca que el 80 % dels catalans desconeixen les ajudes de foment per la compra d’un cotxe elèctric.

En l’últim Fòrum de Mobilitat organitzat per Alphabet, empresa de renting de vehicles, es va presentar l’informe “Radiografia d’hàbits de Mobilitat”. Entre els diferents resultats destaca que el 77 % dels compradors desconeixen les ajudes pel foment de la compra dels cotxes elèctrics o híbrids.

Les pimes són més conscients de les ajudes del Pla Moves III

Aquest percentatge baixa fins un 70 % si parlem de treballadors autònoms i un 53 % si parlem de pimes. “Segons el nostre estudi, el problema és que aquesta informació no arriba bé als usuaris. És responsabilitat de tots aconseguir que això canviï i que els ciutadans coneguin que tenen alternatives, com aquests plans d’ajuda, que faciliten l’accés a la nova mobilitat”, assegura Alberto Copado, director executiu de Alphabet.

L’estudi, elaborat amb entrevistes a 5.000 usuaris de les capitals de les principals províncies espanyoles, també deixar clar que el 52 % de la població no estaria disposat a pagar més pels vehicles elèctrics i un 40 % no assumiria més de 5.000 euros extra per cotxes amb aquesta tecnologia.

L’actual Pla Moves III, que dona ajudes per l’adquisició de vehicles híbrids i elèctrics, cobriria aquesta xifra. Inclús podria arribar a ser superior si s’ofereix un vehicle per transformar-lo en ferralla. “S’han de comunicar millor aquestes ajudes perquè són fonamentals per assolir l’objectiu de comptar amb cinc milions de vehicles elèctrics en les carreteres el 2030″, assenyala Copado.

La pujada del preu de la llum és un fre per comprar vehicles elèctrics

A més, l’estudi revela que el 61 % dels usuaris afirmen que la pujada del preu de la llum és un fre a l’hora de plantejar-se la compra d’un vehicle elèctric. Aquest percentatge augmenta a un 67 % si parlem de pimes. D’altra banda, només un 56 % dels particulars afirma que ha canviat els seus costums per adaptar-se a l’agenda 2030.

El Pla Moves porta ja tres actualitzacions en quatre anys, augmentant la seva dotació any rere any. Aquesta iniciativa s’articula dins del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (Pniec) del Govern espanyol. La finalitat és reduir l’emissió de gasos amb afecte d’hivernacle i equiparar-se al model de sostenibilitat europeu.

Tanmateix, el 53 % dels catalans assegura que l’ús del seu vehicle és important, però només un 7 % utilitza vehicles elèctrics. El 64 % ni tan sols s’ha plantejat comprar-ne un. La nova mobilitat encara és lluny d’arribar als 5 milions de cotxes elèctrics o híbrids a les carreteres i el 2030 cada cop està més a prop.