Consorci de Formació Professional d'Automoció

El pressupost d’Empresa i Coneixement per a l’any 2020 comptarà amb una dotació total de 1.592 milions d’euros. Aquesta xifra suposa un increment en els pressupostos del 17,5% respecte de l’any 2017. Amb aquesta pujada, s’augmentaran les partides de tots els àmbits competencials. Un d’aquests àmbits serà el de l’automoció. Una dotació de 2,9 milions d’euros anirà destinada a donar suport integral i específic al sector.

La consellera Àngels Chacón, durant la presentació del pressupost d'Empresa i Coneixement en seu parlamentària
La consellera Àngels Chacón, durant la presentació del pressupost d’Empresa i Coneixement en seu parlamentària. Imatge: Govern

 

Més enllà de l’automoció, amb aquest augment de 237,5 milions d’euros als pressupostos també es reforçarà la resta de sectors. Les prioritats del Govern se centraran en la innovació com a element clau per reforçar el coneixement i el talent, i així generar una ocupació de qualitat. D’aquesta manera, es repercutirà en una millora de l’economia productiva.

En total, 233,4 milions d’euros aniran destinats al foment de l’activitat econòmica i la innovació. També s’ha incrementat un 18% les beques i el finançament universitari, fet que permet al Govern reduir en un 30% les taxes universitàries. D’altra banda, amb una partida de 203,6 milions d’euros s’impulsarà la recerca i la innovació per tal de reforçar el teixit empresarial de Catalunya.

L’automoció catalana, prioritària al pressupost d’Empresa

Amb aquest increment pressupostari, Empresa i Coneixement busca enfortir l’ecosistema empresarial català per tal que continuï essent referència al sud d’Europa. Amb aquest objectiu, s’ha dotat de 2,9 milions d’euros el Pla d’Automoció i de Mobilitat. Així, es busca donar un suport integral i específic al sector de l’automoció català, i facilitar-ne la transformació.

Aquesta transformació pretén encaminar l’automoció catalana cap a un model energètic i industrial descarbonitzat i sostenible. Amb una inversió de 9,47 milions d’euros, enguany es potenciaran iniciatives com el Pla Pirvec per promocionar la mobilitat sostenible.

La inversió en el sector de l’automoció per 2020 permetrà la implementació del Pla estratègic de suport a la indústria de la mobilitat i de l’automoció 2020-2025. Les línies d’acció d’aquest pla estratègic (innovació, internacionalització, ocupació i responsabilitat social) es veuran reforçats amb aquest augment dels pressupostos. Així, s’enfortiran la competitivitat  i la sostenibilitat de la indústria de l’automoció.

Chacón: “La recerca i la innovació no són una despesa, sinó una inversió de futur i de país”

Durant l’acte de presentació dels comptes, la consellera Àngels Chacón ha valorat aquest augment en la inversió pressupostària. Chacón ha afirmat que, amb aquest increment, es reivindica el suport a l’economia productiva en el marc de la revolució 4.0 com a generadora de llocs de treball. La consellera ha volgut constatar el compromís de la Generalitat per “impulsar una economia basada en el coneixement“. Així ho demostra, ha dit Chacón, “la posada en marxa del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement“. En aquest sentit, també ha valorat “la distribució equitativa dels pressupostos entre les polítiques de recerca i transferència de coneixement i les adreçades a la reactivació econòmica”.

Amb la pujada dels pressupostos, doncs, s’ampliarà la inversió a tots els àmbits competencials. Una partida de 233,4 milions d’euros anirà destinada al foment de l’activitat econòmica i la innovació. Així doncs, el Govern busca un model de creixement econòmic més sostingut, capaç de generar nova ocupació. Per consolidar aquesta inversió, el Departament rebrà una injecció de 203,6 milions d’euros destinada Recerca i Desenvolupament. La consellera ha valorat aquesta inversió afirmant que “tota actuació en l’àmbit industrial no seria efectiva sense un acompanyament en matèria d’innovació. A més, ha afegit que “la recerca i la innovació no són una despesa, sinó una inversió de futur i de país“.

El nou pressupost d’Empresa també reforça les beques universitàries

El 2020, la inversió per reforçar el teixit industrial català es veurà complementada amb una injecció de més de 1.000 milions d’euros pel sistema universitari. Aquesta inversió permetrà reduir en un 30% el cost de les taxes universitàries. Per fer-ho, es destinarà una aportació extra de 57 milions d’euros. A més, s’incrementaran les beques universitàries i els ajuts a l’estudi.

En total, el finançament de les universitats públiques passa dels 771 milions d’euros del 2017 als 912 del 2020, xifra un 18,3% més gran. D’aquesta manera el sistema català de preus serà el de millor cobertura en el segment social més desafavorit, amb les reduccions del 80% i del 70%.

Amb aquesta mesura, el Govern confirma el seu compromís per democratitzar l’accés a l’ensenyament superior. En aquest sentit, Àngels Chacón ha reconegut la necessitat d’aquesta inversió “per tal d’assumir, d’entrada, els importants costos d’estructura del sistema universitari”. La consellera també ha afirmat que l’increment pressupostari “permet garantir el compliment de les diferents mocions parlamentàries amb la rebaixa del preu de la matrícula universitària”.